open-navfaktor-logo
search
Štrajk rudara
Džindić: Direktor rudnika Zenica ima plaću 4.500 KM, a ne rješava situaciju
Molim Husića da zamoli rudare koji su se blokirali u jamama da izađu. Ovo što smo usvojili je samo privremeno rješenje, a u roku od 60 dana da napravimo plan kako da rudnici rade i nešto zarađuju. Ako nešto znači, i ja ću poslije ovoga ići sa Husićem da obiđem rudare, naglasio je Džindić
10.09.2019. u 13:45
get url
text

Nakon današnjeg sastanka u zgradi Vlade FBiH sa predstavnicima Sindikata rudara, direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević je kazao da su stavovi EPBiH istovjetni principima federalnog ministra energije i rudarstva Nermina Džindića.

-A to je da zajedno sa Vladom iznađemo sredstva za restrukturiranje rudnika. U Zenici od tri jame proizvodi samo jedna, EPBiH sada ne može iznaći rješenja za izlazak iz ove situacije - kazao je Jašarević.

Ministar Džindić je podsjetio da problemi datiraju od 2009. do 2015. godine, kada nije uplaćena ni jedna marka poreza i da je sada to došlo na naplatu.

-Izvršena je blokada dva računa u Zenici i Brezi zbog dugovanja od oko 14 miliona KM. Breza je riješena, kreditom će se riješiti dug od oko 6,5 miliona KM. Ukupan dug Zenice prema Poreznoj je 141 milion maraka.  Niska produktivnost je u Rudniku Zenica, svaka tona uglja proizvodi gubitak od 200 maraka.  Reorganizacija mora donijeti bolje upravljačke mehanizme u rudnicima - istakao je Džindić.

Rekao je i da su danas dobili zahtjeve Sindikata.

-Traže deblokadu računa u Zenici i Brezi, da se nađu krivci za ovakvo stanje, plan reorganizacije, bolji uvjeti i da se uradi rekalkulacija cijene uglja. Donijeli smo zaključke: prestrukturiranje će svakako biti urađeno. Deset dana su dali rok da se situacija sa Zenicom i Brezom riješi. Vlada će u četvrtak razmatrati situaciju, kako da se problem kratkoročno riješi, a onda i da se dugoročno rješava. Ne možemo dozvoliti da direktor Rudnika Zenica ima plaću od 4.5000 KM, a da nema način da riješi situaciju. Predložit ću njegovu smjenu. Današnji štrajk je trebao biti pred upravom Elektroprivrede, a ne Vlade. Vlada je tu da pomogne. U Zenici je takvo stanje da je bolje da ne proizvodimo, nego da proizvodimo. U roku od 60 dana treba napraviti dugoročni plan i vidjeti šta dalje - pojasnio je Džindić.

Potcrtao je da se direktor rudnika Zenica, koji ne zna svoje podatke, treba odmah skloniti i staviti na tu poziciju nekoga ko zna.

-Ima plaću od 4.500 maraka i ne zna stanje. Ja imam 2.900 i znam detalje. Molim Husića da zamoli rudare koji su se blokirali u jamama da izađu. Ovo što smo usvojili je samo privremeno rješenje, a u roku od 60 dana da napravimo plan kako da rudnici rade i nešto zarađuju. Ako nešto znači, i ja ću poslije ovoga ići sa Husićem da obiđem rudare - naglasio je Džindić.

Odgovarajući na pitanje zašto se tek sada reaguje, a godinama traju ovi problemi, ministar Džindić je odgovorio da je reagirao odmah čim je imenovan, ali da "zbog ove organizacione strukture odluke nisu provedene do sada".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.