open-navfaktor-logo
search
Odluka Vrhovnog suda
Dženad Grošo imenovan za direktora Sudske policije FBiH
Vršiteljica dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Federacije BiH donijela je danas odluku kojom je Dženad Grošo imenovan za direktora Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine u prvom mandatnom periodu.
02.11.2020. u 15:47
get url
text

Kako je saopćeno iz Sudske policije FBiH, imenovanje je izvršeno kao rezultat implementacije novog Zakona o sudskoj policiji u Federaciji BiH, čija primjena je počela 31. oktobra.

Novim Zakonom je propisano da Sudskom policijom u Federaciji Bosne i Hercegovine rukovodi direktor Sudske policije.

Dženad Grošo je rođen 1979. godine u Kiseljaku.

Završio je Srednju policijsku školu u Sarajevu gdje je stekao zvanje policajac tehničar za poslove bezbjednosti, dok je kasnija zvanja pravnik, diplomirani pravnik i magistar prava stekao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Trenutno pohađa doktorski studij. Također, imenovani ima položen pravosudni ispit.

U Sudskoj policiji Federacije BiH je zaposlen od samog osnivanja iste službe, skoro 22 godine, a tokom svoje radne karijere je obavljao sljedeće dužnosti: sudski policajac u Odjeljenju sudske policija sudova Kantona Sarajevo, zamjenik zapovjednika u Odjeljenju sudske policija sudova Kantona Sarajevo, komandir Odjeljenja sudske policije u Vrhovnom sudu Federacije BiH, zapovjednik Odjeljenja sudske policije sudova Federacije BiH i Interventno-operativne jedinice Sudske policije Federacije BiH, pomoćnik glavnog zapovjednika Sudske policije Federacije BiH za operacije i sigurnost, zamjenik glavnog zapovjednika Sudske policije Federacije BiH, te u zadnjem periodu dužnost glavni zapovjednik Sudske policije Federacije BiH.

Tokom svoje profesionalne karijere je za rad i rezultate rada ocjenjivan najvišim ocjenama, te je 2019. godine odlukom predsjednika Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine nagrađen najvećim priznanjem u Sudskoj policiji Federacije BiH – Zlatna značka Sudske policije.

Dugogodišnji je član Radne grupe Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za sigurnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini, u periodu od 2014-2018. godine bio je na Listi stalnih edukatora Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH za krivično pravnu oblast.

Također, bio je i član u više stručnih radnih tijela, te je autor ili koautor više objavljenih stručnih radova vezanih za sigurnost i zaštitu pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini, zaštitu svjedoka i pravne i provedbene aspekte postupanja Sudske policije Federacije BiH u izvršenju odluka o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, kao i ulogu Sudske policije u sistemu krivičnog pravosuđa.

Pohađao je više osnovnih i naprednih obuka iz oblasti rada policije i rukovođenja u policiji, te je kao trener-edukator ili učesnik bio na više stručnih izlaganja, okruglih stolova, seminara i radionica za pravosuđe i policiju organizovanih u zemlji i inostranstvu, navodi se u saopćenju Sudske policije FBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.