Generalni sekretar Saveza Adnan Džemidžić objašnjava da i pored pandemije koju je izazvao COVID-19, značajnijih zastoja u radu Generalnog sekretarijata i administracije FSBiH nije bilo.

- U skladu sa proglašenjem stanja prirodne nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine koju je donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 17. marta, administracija FSBiH je provela sve naložene mjere, preporuke i odluke nadležnih organa, te je provela sve potrebne procedure u cilju zaštite zdravlja zaposlenika - kazao je Džemidžić, te nastavio:

- Radna aktivnost Generalnog sekretarijata FSBiH se odvijala bez prekida, a radno vrijeme je bilo usklađeno sa odlukom relevantnih državnih organa. Prvenstveno smo vodili računa da svi zaposlenici koji imaju djecu uzrasta do šest godina ostanu kod kuće, a nesmetan proces rada bio je omogućen online komunikacijom. Ostali zaposlenici su bili raspoređeni po principu periodičnog rada, tj. zaposlenici su dolazili na posao prema utvrđenom rasporedu. Iako je u ovom periodu bio reduciran broj zaposlenika FSBiH, ni jednog trenutka nije bio umanjen kapacitet rada i izvršavana obaveza. Naprotiv, radilo se permanentno i ostajalo se na radnom mjestu dok se zadatak ne ispuni u cijelost.

Generalni sekretar Adnan Džemidžić posebno ističe:

- Kako bi FSBiH spremno dočekao povratak u redovni radni proces, poduzeti su neophodni koraci za pripreme nastavka ligaškog takmičenja i njegovu organizaciju koja će zahtijevati visok stepen mobilnosti svih zaposlenika administracije Generalnog sekretarijata. Održani su sastanci sa klubovima BHT Premijer lige, a i sutra imamo još jednu video konferenciju. Video sastanci i konferencije komiteta i komisija FSBiH, bili su uspješni a prošle sedmice održali smo i sjednicu Izvršnog odbora FSBiH. Svi smo se brzo navikli na ovakav način rada, putem video konferencija, te su i seminari za službena lica koja participiraju u takmičenju Premijer lige Bosne i Hercegovine održani na isti način. Sve ove aktivnosti se poduzimaju u cilju kvalitetnog nastavka takmičenja, koji će sigurno biti održan u posebnim uvjetima i bez prisustva publike. Novonastale okolnosti nas obavezuju da budemo strpljivi i pažljivi u svakom trenutku, jer samo na takav način možemo sačuvati zdravlje svih učesnika u organizaciji takmičenja pod okriljem FSBiH.

FSBiH je postavio visoke profesionalne standarde i u ovoj situaciji.

- Kao institucija koja je postavila visoke profesionalne standarde, moram reći da smo dostavili odgovarajućim ministarstvima radnu verziju prijedloga mjera i procedura za mogući nastavak trenažnog procesa i odigravanja utakmica BHT PL BiH, kada se za to stvore uslovi i kada nadležni državni i entitetski organi donesu odluke o ublažavanju mjera koje su trenutno na snazi - rekao je generačni sekretar FSBiH, te dodao:

- Protekle sedmice održan je sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravstva FBiH a očekujemo da se uskoro sličan sastanka održi i sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.