- Odgovorili su nam na osnovu dopisa kojem smo im poslali kako bismo znali da li možemo nastaviti prvenstvo 7. juna, na osnovu zaključaka na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora FSBiH. Iz Federalnog ministarstva zdravstva nismo dobili zvanični odgovor. Tvrde deklarativno, kako bi se u većem bh. entitetu mogle igrati utakmice, kako su istakli, veoma brzo, ali zvaničan stav i dopis kada će se to moći desiti, kako sam već rekao, u FSBiH nismo dobili. Rok za nastavak prvenstva 7. juna IO je odredio kako bi se sezona u normalnom ritmu mogla privesti kraju. Ukoliko startujemo 1. jula nemamo dovoljno slobodnih termina, čak ni srijeda - subota, kako bismo odigrali preostalih 11 prvenstvenih kola te polufinale i finale Kupa BiH te timove za Evropu prijavili UEFA-i do 3. augusta. Pogubno bi bilo za zdravlje igrača da se utakmice igraju svaki drugi dan. Primarno je da ih sačuvamo od težih povreda pa i od zaraze ukoliko nadležne institucije misle da nije sigurno igrati u nekim dijelovima zemlje zbog koronavirusa - poručio je Džemidžić.

Na pitanje, znači li to da se Premijer liga BiH neće nastaviti, s obzirom na to da je jasan stav nadležnih institucija iz entiteta RS da se najprije može početi igrati 1. jula, Džemidžić je odgovorio:

- De facto prema trenutnom stanju, tako je, fudbalska sezona u BiH neće se nastaviti. Međutim, činimo sve što je u našoj moći i činit ćemo u narednim danima da pokušamo naći rješenje za nastavak sezone, što je i preporuka Evropske fudbalske asocijacije (UEFA, op. a.). Razgovori se i dalje vode. Pričat ćemo još jednom sa svim stranama do 25. maja, kada je rok UEFA-e da se izjasnimo nastavljamo li prvenstvo. Analizirat ćemo dodatno. Moramo uzeti u obzir sve rizike. Organizacija utakmica morala bi biti u skladu sa striktnim planom mjera koje je klubovima poslao FSBiH. Nijedan klub nije nam poslao do danas informaciju ni da li su poduzeli mjere koje smo im propisali za treninge ekipa.

Naglasio je i da bi u FSBiH istinski voljeli i čine sve da se sezona nastavi, ali i da nije sve u njihovoj moći.

- Na okolnosti i odluke državnih i entitetskih organa ne možemo utjecati. U BiH još niko van snage nije stavio stanje prirodne nesreće. Nećemo učiniti ni jedan korak na štetu igrača, trenera, sudija, svih sudionika utakmica, tj. klubova i fudbala - kazao je Džemidžić.

Poručuje, "Savez radi redovno i nastavlja aktivnosti" te je istakao da će biti osigurana zadovoljavajuća finansijska sredstva za pomoć savezima i klubovima u prevladavanju krize izazvane pandemijom koronavirusom, koja će uskoro u potpunosti biti operativna.

- FSBiH ušao je u fazu za povlačenje sredstava iz projekta Hat-trick 5 kroz koji će UEFA nacionalnim savezima dodijeliti oko 1,5 miliona eura u saniranje nastalih šteta izazvane pandemijom koronavirusa. Odlukom IO FSBiH pomoć će biti distribuisana u dvije faze. U prvoj fazi će biti izgradnja dezinfekcionih tunela, sa setovima za tu namjenu, na stadionima klubova Premijer lige BiH, Trening-centra FSBiH i administrativne zgrade Saveza. To je nešto što će trebati dugoročno. Potom će se u naredna dva mjeseca pomoći i nižim ligama, odnosno prvim entitetskim i drugim, kako bi se zadovoljile sve potrebe da se odigravaju utakmice i odvija trenažni procesi na svim stadionu za narednu sezonu, u uvjetima u punom kapacitetu. Od jula kroz aplikaciju odobrenu od strane UEFA-e donirat će se i finansijska sredstva za pomoć klubovima i savezima u prevladavanju finansijske krize uzrokovane panedmijom. Deset premijerligaških klubova dobit će po 60.000 maraka, a dva koja ulaze u ligi i dva koja ispadnu po 30.000. Za 10 klubova ženske Premijer lige BiH bit će uplaćeno po 10.000 maraka te po 5.000 za još četiri, onima koji ispadaju i ulaze u ligu. Identično kao ženskim klubovima, novac će biti raspoređen i klubovima Futsal Premijer lige BiH. Uz novčana sredstva, bit će izgrađene i sanitarne sobe u iznosu od po 15.000 KM na stadionima klubova Premijer lige BiH, koje će se kasnije prenamijeniti za VAR sudijske sobe - rekao je Džemidžić.