Telefoni za pružanje usluga psihosocijalne pomoći i zdravstvenog savjetovanja građana su usijani, a razlog tome, kažu psiholozi je osjećaj straha i zasićenosti cjelokupnom situacijom.

- Dugo sve ovo traje. Cijela godina je iza nas, a ulazimo u četvrti mjesec druge godine života s koronom. Svi osjećamo psihički zamor, i dalje se osjećamo vrlo nesigurno, posebno u Kantonu Sarajevo, gdje je broj zaraženih drastično povećan. I dalje su na snazi mjere zaštite, nalazimo se u lockdownu, broj umrlih raste, zdrastveni sistem je preopterećen... Dovoljno razloga koji utječu na naše mentalno zdravlje – kaže psihoterapeutkinja Dželila Mulić.

Kaže da ono što nas je snašlo su psihički fenomeni koji su dio svake krize, iz koje nas, dokazano, samo osjećaj empatije može izvući.

- Pružanje empatije prema sebi i drugima je ključno. Moramo se naći tu za one kojima smo potrebni da im pružimo podršku i ljubav, posebno onima koji su izgubili nekoga, koji su ostali bez posla. Moramo ostati povezani jedni s drugima bez obzira na to što smo na fizičkoj distanci – poručuje Mulić.

Sebi možemo pomoći i tako što ćemo raditi ono što volimo – da li je to gledanje filmova, serija, kuhanje, slikanje, šetnja u prirodi...

- Mnogo smo otporniji nego što mislimo. Visoko smo adaptivni, navikli smo se da nosimo maske, držimo distancu. To trebamo prihvatiti kao nešto što je trenutno. Zdravstveni sistem jeste preopterećen, ali mi moramo i dalje biti odgovorni i pridržavati se propisa kako bismo zaštitili sebe i druge. Moramo nastaviti sa našim životom u takvim uvjetima. Naravno da ljudi koji su ostali bez posla ne mogu, barem dok ne riješe egzistencialno pitanje. Ali treba praviti planove u okviru prihvatljivog jer početak svake krize ima i svoj kraj – naglašava Mulić.

A da li je kraj krize kolektivna vakcinacija?

- Vakcinacija nam je jedini spas, to je način da sve stavimo pod kontrolu i da se mentalno relaksiramo, da imamo neki osjećaj kontrole nad našim životom – zaključila je Mulić.

Domaći i svjetski psiholozi saglasni su u jednom: nema potrebe da se u ovom trenutku bavite stvarima na koje ne možete utjecati jer to nije konstruktivno ponašanje.

- Mi nećemo doprinijeti ništa time ako budemo razmišljali kad će sve završiti. Treba se posvetiti ovdje i sada, šta ja mogu uraditi za sebe i porodicu, da ne idemo daleko u budućnost – poruka je u kojoj su svi ujedinjeni.