open-navfaktor-logo
search
Održan kongres
Dželal Hodžić novi predsjednik SDA Sjeverne Makedonije
Stranka demokratske akcije Sjeverne Makedonije (SDA) nedavno je održala kongres i izabrala novo rukovodstvo stranke.
01.09.2021. u 12:45
get url
text

Za novog predsjednika stranke izabran Dželal Hodžić, koji je na toj poziciji naslijedio Avdiju Pepića. Za generalnog sekretara izabran je Mustafa Mandal.

- Mi, kao novo rukovodstvo, osjećamo veliku odgovornost da vodimo SDA, kao najvažniju političku stranku Bošnjaka u Republici Sjevernoj Makedoniji, kroz političke procese, u novim političkim bitkama i novim političkim pobjedama – izjavio je Dželal Hodžić.

Novo rukovodstvo SDA istaklo je da ima za cilj unijeti novi kvalitet i svježinu na političku scenu u Sjevernoj Makedoniji.

- Podići ćemo nivo komunikacije sa javnošću, sa političkim partnerima, ali i sa političkim potivnicima. Članstvo Republike Sjeverne Makedonije u NATO-u, postignuto Prespanskim sporazumom, bit će ocijenjeno kao strateški interes zemlje, a put u Evropsku uniju kao velika obaveza sadašnjim i budućim generacijama. Smatramo da procesi demokratizacije u našem društvu stvaraju priliku za fer političko takmičenje u idejama za razvoj države i bolji život svih građana, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost - istakao je Hodžić. 

Rođen je 1985. godine u Skoplju, gdje živi i danas. Diplomirao je žurnalistiku. Objavljivao je kolumne i analize u najčitanijim nedjeljnim i dnevnim novinama, kao i portalima u Makedoniji. Dugo je bio aktivan u nevladinom sektoru, a trenutno je na poziciji zamjenika direktora vladine Agencije za ostvarivanje prava zajednica. U političkim stavovima snažno se zalaže za euroatlanske integracije, kako Republike Sjeverne Makedonije, gdje živi i radi, tako i Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.