open-navfaktor-logo
search
Kapiten Zmajeva
Džeko se prisjetio razgovora s Osimom: Rekao mi je da uđem, zabijem dva gola i izađem
Poznati TV kanal Sky Sport večeras je emitovao emisiju o Edinu Džeki iz serijala "AS Roma Story".
11.04.2020. u 21:51
get url
text

Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Džeko je od dolaska u Romu 2015. godine postao jedan od najboljih strijelaca u historiji kluba sa Olimpica (102 gola), a ove sezone je postao i kapiten Vučice.

Među onima koji je govorio o kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine je i sadašnji šef stručnog FK Željezničar Amar Osim. Džeko je za prvi tim kluba sa Grbavice, gdje je i ponikao, debitovao upravo u vrijeme kada je trener bio Osim.

VEZANI TEKST - Sky Sport se potrudio: Sjajna najava za Džekinu emisiju u serijalu "AS Roma Story"

- Kada me Osim pozvao za prvu utakmicu bilo je to nešto nevjerovatno. U trenutku kada si dječak jedino o čemu razmišljaš je da zaigraš za prvi tim. Odigrati utakmicu za prvi tim za mene bi bio kraj svijeta - prisjetio se Edin.

Najtrofeniji domaći stručnjak priznao je da je Džeko ima tu nit profesionalca, želio je među profesionalce.

- Htio je da postane profesionalac pod svaku cijenu i radio je sve što može u toj situaciji. To me ustvari više impresioniralo od talenta. Bio je ozbiljan i znao je šta želi. To je problem današnjih mladih, ne žele da se žrtvuju. Edin je htio da postane igrač i bio je spreman na sve potrebno da to i postane - ispričao je Osim.

Džeki je u sjećanju i dalje utakmica protiv Žepča. Bh. napadač je dobio priliku s klupe i to dok su Plavi gubili s 2:1.

- Gubili smo 2:1. Osim mi je rekao da uđem, zabijem dva gola i izađem. Stao sam, gledao sam ga i zaprepašteno ga pitao moram li stvarno zabiti. Izgubili smo, no taj moment ostaje za sjećanje - rekao je Dijamant.

Trener kluba sa najtrofejnijeg bh. kluba otkrio je i kako je donio odluku da Džeki da šansu u seniorskom sastavu Plavih.

- Svi su pričali o njemu, ali nije bio toliko mali jer je bio veoma visok. Sposan da zabije mnoge golove. Bio sam prvotimac i gledao sam utakmice mladih na kojim je igrao Edin. Nekoliko godina kasnije sam postao trener seniora i kada je bio dovoljano spreman da igra za nas ja sam ga pozvao - kazao je Amar Osim, te dodao:

- Nije baš tada bila česta pojava da 17-godišnjak igra za seniorski tim, ali smo ga pratili četiri do pet godina, i znali smo, da iako je bio mršav i nedostajalo mu 15 do 20 kilograma u odnosu na druge igrače imao je kvalitet da se nosi sa njima. Tada smo imali poprilično kvalitetnu ekipu, ali je on svejedno bio dovoljno dobar da se takmiči s njima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.