open-navfaktor-logo
search
Liga nacija
Džeko: Imam osjećaj da atmosfera u Zenici nije kao prije
Igramo kući i želimo imati loptu, na čemu ja insistiram. Znamo austrijske kvalitete. Analizirali smo njihove utakmice. Riječ je o discipliniranoj ekipi, koja igra presing po cijelom terenu, rekao je Prosinečki
10.09.2018. u 19:50
get url
text

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra na Bilinom polju protiv Austrije igra drugi meč Lige nacija.

Zmajevi su u subotu novo takmičenje otvorili pobjedom u Belfastu protiv Sjeverne Irske rezultatom 2:1. Selektor BiH Robert Prosinečki imao je tada ogromnih problema u sastavljanju tima, naročito u defanzivnoj liniji.

Sada se u ekipu vraća Darko Todorović, čiju poziciju u Belfastu je pokrivao Muhamed Bešić, a spreman za meč je i Miralem Pjanić, koji se povrijedio u finišu utakmice protiv Sjeverne Irske.

- Poslije Irske vratili smo se u Zenicu. Imali smo dva dana pripreme i treninga. Odmorili smo se, oni koji su bili roviti, oporavili su se. Svi konkuriraju za utakmicu, što me veseli. Znamo snagu Austrije, da su odlična reprezentacija. Očekuje nas zanimljiva utakmica. Moramo očekivati da ćemo puno bolje odigrati nego u Irskoj. Imamo još danas trening. Očekujemo pun stadion. Nama je to jako važno. Znamo kako je bilo u Irskoj i nadam se da će takva atmosfera  biti i sutra - rekao je u uvodnom obraćanju selektor Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki.

Uprkos pobjedi koja je ostvarena u Sjevernoj Irskoj, javnost u BiH nije pretjerano zadovoljna igrom koju su pružili Zmajevi.

- Imalo smo dosta problema u Belfastu. Tražili smo solucije na desnom boku, gdje je bio Bešić. Tu smo improvizirali. Sami smo im dopustili da nam prave pritisak. Gubili lopte, oni su mogli povesti. Izgubili smo samopouzdanje, oni dobili. Puno je takvih utakmica. Kada bolja ekipa izgubi. Nama su najvažnija tri boda, što u Sjevernoj Irskoj nije lagano osvojiti - dodao je Prosinečki.

- Igramo kući i želimo imati loptu, na čemu ja insistiram. Znamo austrijske kvalitete. Analizirali smo njihove utakmice. Riječ je o discipliniranoj ekipi, koja igra presing po cijelom terenu. Bit će to drugačija utakmica, nego što je bila protiv Sjeverne Irske.

Najslabija karika u reprezentaciji Austrije, odnosno njihove slabe strane?

- Imaju mane, nisu se kvalificirali na veliko takmičenje. S novim trenerom su dobili više discipline. Imaju kvalitete, igrače koje prave razliku. Znaju šta hoće, fizički su dobri. Dobro smo analizirali mane, koje ćemo, nadam se, iskoristiti - priča bh. selektor.

On je kazao da je u Belfastu vezni red imao problem. Protiv Austrije ćemo težiti na ofanzivnoj igri i dominaciji.

Kapiten Zmajeva Edin Džeko poručio je kako bi uvijek potpisao da ekipa slavi, kada nešto slabije igra.

- Ja bih uvijek potpisao da osvojimo tri boda, nego da igramo dobro. Igrom u prošloj utakmici ne možemo biti zadovoljni, ali rezultatom da. Selektor je napravio analizu, sigurno je da ćemo neke stvari popraviti. Igramo na svom stadionu, pred našim navijačima, kojih će, nadam se, biti puno. Imam osjećaj da atmosfera u posljednje vrijeme u Zenici nije kao prije. Zato ih pozivam da nas podrže od prve do zadnje minute, a mi ćemo na terenu pokušati dati sve od sebe - rekao je kapiten reprezentacije Edin Džeko.

Susret Bosna i Hercegovina - Austrija igra se u sklopu lige "B" Grupe 3 na stadionu Bilino polje u Zenici 11. septembra sa početkom u 20.45 sati.

{$galerijaFotografija}

Džeko i Prosinečki - Press uoči Austrije 10.09.2018
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.