open-navfaktor-logo
search
Akademski umjetnik
Džeko Hodžić: Moj likovni put je pun zamki i izazova - nekada mio, a nekada me davi
Izložba "Crteži i objekti" istaknutog, akademskog umjetnika Džeke Hodžića otvorena je u galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.
09.02.2021. u 16:08
get url
text

Izloženi radovi, nastali u periodu od 1999. do danas, pripadaju ciklusu "Stradanja", koji je preteča i priprema za radove Apokalipse 1, 2 i 3, kao i rada koji je u završnom procesu nastajanja na temu: "Raj, Dženet-Pakao, Džehenem".

- Ciklus "Stradanja" još nije završen. Nastao je na pronađenim kartonima u međunarodnoj likovnoj koloniji Počitelj i nagorjelim ostacima spaljenih objekata, odnosno urbicida širom naše države. I evidencioni kartoni i spaljeni elementi su likovno tretirani sa istim ciljem tj. da se ne zaboravi i da se pamti. Konkretno, moj cilj je da ih likovno tretiram i pripremim, produžim vijek trajanja i nekadašnju upotrebnu namjenu uvedem u galerije i muzeje. Da im dam estetsku dimenziju koja će edukativno djelovati na buduća pokoljenja – kazao je Hodžić.

Radovi su izlagani u desetak država i nalaze se u mnogim kolekcijama i galerijama u BiH i inostranstvu. Nagrađeni su na izložbi crteža u Mostaru i na godišnjoj izložbi u Collegium artisticum.

- Crteži su nedavno izloženi u galeriji Općine Novi Grad, a sada sam ih izložio sa objektima kao u Njemačkom gradu Erlangenu, gdje sam dobio sjajne kritike i zamoljen da se izložba produži zbog velikog interesa publike. Moj likovni put je stalno putovanje i traženje novih izazova i istraživanja. To je put pun zamki i izazova. Ponekad milokrvan i mio, a ponekad težak, naporan i neda da se diše, davi. No to je moj izbor, moj kofer koji dobrovoljno nosim i sa čime se ponosim.

Još da dodam. Prostor galerije škole primijenjenih umjetnosti je jedan od najljepših u Sarajevu. Moji radovi u njemu su dobili novu dimenziju i novi ubjedljiviji izraz. Ako tome dodam ljubaznost direktorice mlade darovite skulptorke Elme Avdić, kustosa sjajnog grafičara Borisa Čistopoljskog i organizatora Festivala Sarajevska zima Ibrahima Spahića, onda je moje zadovoljstvo potpuno - istakao je Hodžić.

Na svom likovnom putovanju imao je 83 samostalne i 587 grupnih izložbi.

- Ali ovo je prava izložba gdje se nisam oznojio – dodao je Hodžić.

Džeko Hodžić rođen je 1950. godine u Godijevu u Bihoru, sjevernom dijelu Crne Gore koji pripada Sandžaku. Umjetničku školu u Peći završava 1970. godine, a 1977. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su i nagrade Udruženja likovnih umjetnika BiH za crtež, "Grand Prix" ULUBiH, Srebrena nagrada Univerziteta Sarajevo, Nagrada grada Wasserburga, Njemačka, Specijalna diploma za razvoj likovne kulture…

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.