open-navfaktor-logo
search
Veliki gubitak
Džananovića će saborci pamtiti: "Moji borci su i oni koji kupe smeće, zajedno smo branili BiH"
Saborci se sjećaju da je Bahrija Džananović govorio "da ne kaže da je njegova brigada najbolja i najdisciplinovanija, ali da tvrdi da je bila najjača"
21.01.2020. u 12:13
get url
text

- Svaki čovjek ima svoju vrijednost, samo je do mene, do tebe da prepoznamo tu vrijednost, i onaj prosjak i radnik. Ja stanem i sa onim što mete cestu, i sa onim što kupi smeće, sve su to moji borci. Ja se trebam praviti nešto važan, a on je sa mnom osvajao i čuvao Bosnu i Hercegovinu. Nemojte prilaziti ljudima sa odstojanjem, već sa poštovanjem – kazao je bivši komandant 212/222 Bosanske oslobodilačke brigade Bahrija Džananović prije nekoliko dana na gostovanju na jednoj lokalnoj televiziji, a danas će se od svog komandanta, saborca, velikog čovjeka i patriote oprostiti porodica, prijatelji i brojni građani.

Džananović je jučer preminuo u 61. godini, danas je održana komemoracija, dok će se dženaza klanjati u 14.30 sati na mezarju Šabuša u Gračanici.

Komandant Džananović

- Bio je veliki čovjek i borac, uvijek je čuvao svoje borce. Brigada je formirana 3. decembra 1993. godine, mi smo bili diverzantska brigada koja je osvajala teritorije. Bio je komandant i uvijek je bio uz borce, vodio nas je i bodrio. Imao je srčanih problema, ali to nije pokazivao. On je bio jedna legenda i bit će u našim srcima dok god smo mi živi – kazao je Elvir Alić, predsjednik Udruženja Veterani rata 212/222 Bosanska Oslobodilačka brigada.

Alić je kazao da je prije nekoliko dana sjedio sa svojim komandantom, te da je taj njihov susret bio veoma emotivan.

Komandant Bahrija Džananović i saborac Elvir Alić

- Kazao mi je da mu je veoma teško bilo kada mu je unukica prije nekoliko dana tražila marku da joj da, a on nije imao. Pustio je i suzu. Bilo mu je teško, njegova finansijska situacija trenutno nije bila najbolja – priča Alić.

Saborci se sjećaju da je govorio "da ne kaže da je njegova brigada najbolja i najdisciplinovanija, ali da tvrdi da je bila najjača".

Bahrija Džananović rođen je 5. februara 1959. godine. Školovao se na Vojnoj akademiji, a prije rata radio je kao vezista u Hrvatskoj odakle se vratio u Gračanicu 1991. godine.

U aprilu 1992. godine priključio se Armiji RBiH. Jedan je od prvih visokih oficira bivše JNA sa prostora Gračanice koji se dobrovoljno javio u jedinice Teritorijalne odbrane BiH.

Njegova brigada na ratnom putu zabilježila je velike pobjede, oslobodila je Vijenac, Trepala, Vis i druga mjesta.

Cijenio je svoje vojnike i saborce, a i nakon rata vrijeme je rado provodio sa njima.

{$galerijaFotografija}

Komemoracija komandantu Bahriji Džananoviću, Gračanica
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.