open-navfaktor-logo
search
Govorio za AS
Džanan Musa nova zvijezda Reala: Prvi trofej sam posvetio Mirzi Delibašiću
Džanan Musa, košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine, igra sjajnu sezonu u dresu Reala.
05.10.2022. u 14:31
get url
text

Naš košarkaš već je zvijezda Kraljeva, a španski AS predstavio ga je kao igrača koji dolazi iz zemlje "velikog Mirze Delibašića".

- Ima samo 23 godine, ali je već napravio stvari za filmskog platna: osvojio je zlato na U-16 Evropskom prvenstvu sa BiH, izabran je u prvoj rundi drafta, u NBA igrao sa Durantom i Irvingom, potom su uslijedili teški trenuci, "izlet" u Efes, preporod u Lugu i trijumfalni dolazak u Madrid.

VEZANI TEKST - Džanan Musa sa Realom srušio Barcu i osvojio prvi trofej u Madridu

U sedam utakmica (četiri službene, uključujući naslov Superkupa) prosječno postiže 21,3 poena - piše AS, za koji je Musa dao opširni intervju.

Nakon teškog ljeta i teškog Eurobasketa, umjesto nekoliko dana odmora, sletio je izravno u Madrid - trening i 30 poena protiv Unicaje. Je li to što ste stigli tako rano ključ vašeg sjajnog početka u Realu?

- Da, jedan od glavnih razloga. Želio sam pokazati treneru da sam spreman raditi, posvetiti se projektu, a raniji dolazak bila je dobra prilika. Nakon Eurobasketa sam imao slobodne dane, ali sam neke svoje stvari iz Bosne ponio u Njemačku i, kad je Eurobasket završio, nisam mogao više, htio sam otputovati i pokazati svoj mentalitet, da sam tu, potruditi se i pomoći timu.

Što vam je Chus Mateo (trener Reala) rekao kad su prvi put razgovarali?

- Bilo je to u junu, u jednom vrlo simpatičnom razgovoru, u kojem sam se osjećao kao dio porodice, što je za mene najvažnije. Profesionalni teren je jedno, ali ako shvatim da nisam dobrodošao na neko mjesto, da nisam dio grupe, ne mogu igrati. A to u Madridu nisam doživio. Naprotiv, od prvog dana osjećam da pripadam ovoj porodici.

U prvoj pripremnoj utakmici veza, primjerice, sa Sergiom Rodriguezom, činila se neposrednom, gotovo instinktivnom.

- Vrlo je lako igrati s jednim od najboljih igrača u Europi. Uvijek je lakše uklopiti se s najboljima, prilagoditi se ljudima koji su toliko dugo u profesionalnom sportu. A talent ove ekipe olakšava nam da igramo zajedno, vidi se to u utakmicama, da gradimo ekipu kakva želimo biti.

Prethodnog ljeta ste stigli u Lugo, kada ste počeli misliti da ste spremni za povratak u Euroligu?

- Znao sam to od početka, ali sam to morao dokazati i to sam uspio zahvaljujući sjajnoj prilici koju sam imao u Breoganu. Možda sam to shvatio prije Kupa kralja, ali sam želio završiti sezonu na najbolji mogući način i odlučiti svoju sudbinu u najboljoj ligi Evrope.

Kako Vas je Real uvjerio da dođete u Madrid?

- Da, želio sam nastaviti u ACB-u. Istina je da sam imao mnogo ponuda, razgovarali smo o stvarima, o novcu, ali kad te Madrid pozove..., ideš. Kad su mi dali ponudu, rekao sam to svom agentu, a on mi je rekao, da ću igrati za Madrid, nema se što razgovarati.

Musin agent je Miško Ražnatović. Kako Vas je prije godinu nagovorio da odete u Breogan?

- Bilo je pomalo ludo. Rekao mi je da mu vjerujem, da će igrati dobro i da će sve biti savršeno. I tako je i bilo. To je bila jedna od najboljih odluka u mom životu. Ali nakon sezone, kada su svi pričali o tome, o mojoj velikoj odluci, on mi je pred nekim prijateljima u Beogradu priznao da ni on tada nije bio 100 posto siguran. On je sjajan agent, rekao mi je: "Ovo je put kojim moraš ići da spasiš svoju karijeru i vratiš se tamo gdje ti je mjesto". Bio je u pravu. Bila je to stvar povjerenja, u Breoganu sam ga povratio i sada ga čuvam.

Imate samo 23 godine, ali ste prošli dosta toga - nekad je bilo odlično, a nekad je bilo i loše.

- Da (smijeh), to su neke stvari od kojih bi se mogao napraviti film.

Što ste naučili kada Vam je išlo loše?

- Previše stvari. Počeo sam to shvaćati sa 16 godina kada sam doživio velike senzacije (debitovao u Euroligi i osvojio U-16 zlato), onda sam otišao u NBA i igrao, nisam to napravio u Efesu, ali u Breoganu i sada sam u Madridu. To je nevjerovatno putovanje. Znate, kad sam bio mali imao sam tu sigurnost da će stvari ići dobro, čak je bilo ljudi koji su mogli misliti da sam bahat, ali ja sam iskren svaki put kad hodam po terenu i pokušavam biti ja. Želim biti što bolja osoba, a tek onda košarkaš.

Jeste li ikada razmišljali o prekidu sportske karijere? Koji je trenutak bio najteži?

- Imao sam teških trenutaka, ali sam uvijek izlazio iz njih vjerujući da će biti nagrade ako radim. Porodica me je podržavala i prijatelji su vjerovali u mene, tako da nisam ni pomišljao da odustanem od košarke. Ali istina je da sam u SAD-u imao teških trenutaka: nisam igrao, a znao sam da mogu, poslali su me u G-ligu... U Brooklyn Netsima sam upoznao Kevina Duranta i Kyrieja Irvinga, velike zvijezde, i to morate poštovati. Nosio sam se s mnogim stvarima, postao sam jači.

Zašto Vam Ergin Ataman, s kojim dijelite agenta, nije ukazao povjerenje u Turskoj?

- Nemam odgovor, to je pitanje za njega. On ima svoj način razmišljanja i Efes je osvojio dvije titule Eurolige zaredom, pa ga moram poštovati, jer je uspio. Dao sam sve od sebe, bio sam dobro, zdrav, ali jedva da sam igrao (ukupno 11:46 u četiri utakmice Eurolige).

VEZANI TEKST - Džanan Musa govorio Špancima o BiH, otkrio kakav savjet mu je dao Luka Dončić

Kada ste upoznali Luku Dončića?

- Prije drafta 2018. godine zajedno smo snimili film o košarci u Jugoslaviji. Postali smo prijatelji, super je momak.

Što Vam je savjetovao?

- To su privatne i pozitivne stvari o Madridu, ekipi, klubu, kako uživati ​​ovdje.

Mirza Delibašić igrao je samo dvije sezone u Madridu (1981-83), ali njegov trag je neizbrisiv...

- Čuo sam se s njegovom porodicom, s njegovim sinom prije nekoliko dana i, zapravo, Mirzi sam posvetio naš prvi trofej, Superkup. Oni su to jako cijenili. Izuzetno cijenim ono što je učinio za našu zemlju i volio bih da je živ (umro je 2001) pa da mi da neki savjet jer bih ga vrlo pažljivo slušao. Ja sam emotivna osoba i volim ljude koji su učinili stvari za moju zemlju. Mislim da je on bio najbolji sportista kojeg smo imali u BiH, tako da sam sretan što igram za Madrid kao on i što mogu reći da je ovdje još jedan dječak iz Bosne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.