open-navfaktor-logo
search
Trnovit put
Džanan Musa: Nisam imao djetinjstvo
Bosanskohercegovački košarkaš Džanan Musa ima 22 godine, a osjeća se kao da mu je 40, priznao je u razgovoru za španski list El Mundo.
16.02.2022. u 19:00
get url
text

Musa je s 11 godina napustio Bihać i došao u Sarajevo. Kao golobradi mladić prešao je u Cedevitu, a onda se okušao i u nemilosrdnoj NBA ligi, zatim Efesu. Mir je pronašao u Galiciji, španskom Breoganu gdje igra sjajno i najbolji je košarkaš španskog prvenstva.

- Nisam imao djetinjstvo. Kao da sam odrastao s 12 godina. Sad se osjećam kao da imam 40 - kroz smijeh je rekao bh. košarkaš uoči sudara s Real Madridom u Kupu Kralja.

Musa se prisjetio teških trenutaka kada je napustio porodicu i stigao u glavnih grad BiH. Bio je daleko od roditelja, prijatelja. U velikom gradu živio je sam. Nije imao djetinjstvo, vrijeme za igru, izlaske s prijateljima.

- Stalno sam trenirao. Sada uživam u onome što radim upravo zahvaljujući tim danima - kaže Musa.

Na pitanje da li mu je predstavljalo pritisak to što su ga skoro svi uspoređivali s Lukom Dončićem, Musa je kazao:

- Za mene igranje košarkše nikad nije predstavljalo pritisak. Uživao sam. Pritisak je kad su ljudi bez posla, kad ne znaju da li će jesti sljedeći dan. Za mene je to pritisak.

Musa je u NBA ligu otišao s 18 godina. Očekivanja su, priznaje, bila velika, ali nije išlo onako kako je htio. Smatra da se sve događa s razlogom i da mu je to mnogo pomoglo.

VEZANI TEKST - Bosnić za Faktor: Musu naredne sezone vidim u Real Madridu
 

- Nikad se ne zna, možda se za nekoliko godina vratim tamo, pokazujem svima da mogu igrati na najvećem nivou - govori član Breogana.

Na pitanje da li je povratak u NBA jedan od ciljeva, Musa je odgovorio:

- Ne znam. Moj cilj je donijeti najpametnije moguće odluke kako bih nastavio uživati u košarci. Od sljedeće sezone želim igrati NBA ili Euroligu, vrijeme je.

Musa nije jedini Bosanac koji je nastupao za Breogan. Dvije godine za tim iz Luga je igrao Emir Sulejmanović, koji je Musu upoznao o sjajnim navijačima, atmosferi...

Bh. košarkaša španski mediji povezuju s Real Madridom, a upravo će protiv Kraljeva igrati na turniru Kupa Kralja.

- Sve je moguće. U košarci je sve moguće, pogotovo na ovakvim turnirima. Pobjeda Breogana bila bi veliko iznenađenje, nešto nevjerovatno, luda priča. Ali zašto da ne? Kad krene utakmice, izađemo na parket, počinjemo s rezultatom 0:0. Borimo se za svaki koš, za svaku odbranu. Naravno, Real je veliki favorit, čak i za osvajanje trofeja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.