open-navfaktor-logo
search
Islamski vakuf
Džamija Al-Aqsa od nedjelje ponovo otvorena za molitve
Nakon dva mjeseca prinudnog zatvaranja zbog pandemije koronavirusa, džamija Al-Aqsa, treće najsvetije mjesto islama, ponovo će biti otvorena za molitve od nedjelje, saopćio je islamski vakuf nadležan za džamiju.
28.05.2020. u 17:07
get url
text
get url
text

Vakuf navodi u saopćenju da će od vjernika biti zatraženo da se povinuju izvjesnim pravilima zaštite zdravlja u svijetlu pandemije, među kojima su nošenje maski, unošenje vlastitih tepiha za molitvu i održavanje distance od dva metra, uz ostale mjere predostrožnosti.

Zatvaranje džamije Al-Aqsa spriječilo je stotine hiljada muslimana da obavljaju molitve u njoj tokom  mjeseca ramazana, koji je završen u subotu.

Palestinske vlasti u ponedjeljak su dopustile ponovno otvaranje svih džamija i crkvi, uključujući Crkvu Hristovog rođenja u Betlehemu, rodno mjesto Isusa Hrista, dok ublažavaju restriktivne mjere uvedene radi kontrole pandemije koronavirusa, istovremeno tražeći od vjernika da poduzmu sve neophodne mjere predostrožnosti kako bi bio spriječen povratak zaraze.

Crkva Svetog groba u Starom gradu u Jerusalemu, mjesto raspeća Isusa Hrista, ponovo će otvoriti vrata u nedjelju nakon što je bila zatvorena dva mjeseca, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.