Kazao je da ta lokalna zajednica mjesto ugodnog življenja, te poželio još bolji razvoj, prije svega ekonomski.

- Ja ću s ove strane učiniti sve što mogu da vam u tome pomognem. Želim da još više razvijate infrastrukturu i da napredujete na svakom planu. Zadatak svakog nivoa vlasti je da vodi računa o svakom građaninu. Svakom načelniku, u koju god sredinu sam došao, kazao sam da mora znati stanje u svakom haustoru u svakom stanu, u svakoj kući, u svakoj ulici, da bi mogao blagovremeno riješavati probleme, to su zaista pravi rukovodioci lokalne zajednice - istakao je Džaferović.

Poručio je da želi da cijela Bosna i Hercegovina bude mjesto ugodnog življenja, jer za to postoje uvjeti.

- Bosna i Hercegovina kada su resursi u pitanju nema ničega previše i ja o tome vrlo često govorim, ali Bog joj je dao svega što je potrebno za jedan ugodan život nas negdje oko četiri miliona. Ako se stvari u BiH postave tako da se resursi koriste na najbolji mogući način, kako bi smo svi u BiH imali to mjesto ugodnog življenja, to je moguće i to će na kraju tako biti bez obzira na sve probleme sa kojima se BiH susreće - rekao je Džaferović.

Naglasio je da BiH svakoga dana sve više ide naprijed, da je neupitan suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

- Svjedočili ste proteklih sedmica pojavama nekih raznih "non-papera" i reakcija civiliziranog svijeta je potpuno jasna, ne postoji niko ko i malo drži do sebe, a da može dovesti u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Za autore "non-papera" je bolje da ga uopće nisu izdavali, svijet je zdušno reagirao u odbacivanju jednog takvog prijedloga i stao u zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH – naveo je Džaferović.

Dodao je da neće proći ni intencije koje postoje unutar BiH, a koje teže da umanje kapacitet institucija BiH, da BiH vrate godinama unazad, da uništavaju već obavljene reforme i neće proći tendencije koje teže ka dodatnoj etničkoj podjeli u BiH.

Poručio je da institucije BiH trebaju svima jake, snažne, stabilne.

- Bosna i Hercegovina ide putem reintegracije i integracije u Evropsku uniju i NATO savez. Uz sve poteškoće napravili smo značajan iskorak kada je u pitanju naše članstvo u NATO savez i nismo dozvolili da se skrene s tog puta, a bili su jaki udari. Mi smo na svom evropskom putu i nastavit ćemo da koračamo dalje. Treba jačati ekonomiju, praviti što više radnih mjesta kako bi cijela BiH bila mjesto ugodnog življenja - zaključio je Džaferović.

Svečanoj sjednici prisustvovao je i državni ministar odbrane Sifet Podžić.