open-navfaktor-logo
search
Eurointegracije
Džaferović za Faktor: Jasno je da u samoj EU sazrijeva svijest o važnosti proširenja
- Podržavam ideju određivanja ovog vremenskog okvira za pridruživanje Bosne i Hercegovine i drugih država Evropskoj uniji, rekao je za Faktor član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferovic nakon teksta objavljenog u uglednom listu Financial Times u kome se navodi da je Slovenija pozvala EU da primi u članstvo države Zapadnog Balkana do 2030. godine.
02.10.2021. u 15:25
get url
text

VEZANI TEKST - Slovenija pozvala EU da primi u članstvo države Zapadnog Balkana do 2030. godine

- Uprkos određenim dilemama po pitanju proširenja EU-a u proteklom periodu, jasno je da u samoj EU sazrijeva svijest o važnosti proširenja. Jasno je odavno da Zapadni Balkan treba EU, ali unutar EU-a postaje jasno da i Evropska unija treba Zapadni Balkan. Ja sam to imao priliku vidjeti na Strateškom forumu Bled - rekao je Džaferović.

Očekuje da ta svijest nastavi sazrijevati i na predstojećem samitu na Brdu.

- Pitanje proširenja EU-a na Zapadni Balkan prvenstveno je geostrateško pitanje, a ne administrativno, i tako ga treba i posmatrati. Države trebaju naravno da ispune sve uvjete, ali uz jasnu i kredibilnu perspektivu i političku podršku sigurno ćemo biti lakše u stanju da to uradimo. Uvjeren sam da bi utvrđivanje vremenskog okvira za pridruženje probudilo optimizam i novu sinergiju, te dalo vjetar u leđa proevropskim snagama u Bosni i Hercegovini i regionu - zaključio je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.