open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na žrtve
Džaferović: Vukovar je poruka i za današnji svijet, treba na vrijeme odvraćati zlo
Žrtve zaslužuju poštovanje, pravdu, a zločinci zaslužuju kaznu, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji prisustvuje obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991.-2021.
18.11.2021. u 10:22
get url
text

Džaferović je danas učesnik Kolone sjećanja ulicama Vukovara, od Nacionalne memorijalne bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, a odat će počast i položiti vijenac na Spomen-obilježje na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Član Predsjedništva BiH u izjavi medijima rekao je kako je Vukovar grad posebnog pijeteta i grad heroj.

- Želim da učešćem u Koloni sjećanja na žrtve Vukovara i polaganjem cvijeća na Memorijalnom groblju iskažem svoje poštovanje prema braniocima Vukovara i prema žrtvama velikosrpske agresije. Žrtve zaslužuju poštovanje, pravdu, a zločinci zaslužuju kaznu - rekao je Džaferović.

Dodao je kako još uvijek nisu svi odgovarali za ono što su učinili u Vukovaru.

- Nikada ne treba odustati dok to ne bude dovedeno do samog kraja. Još uvijek, iako je proteklo 30 godina, svježe su slike barbarskog razbijanja, bombardiranja i rušenja Vukovara. Te slike, kao i apeli za pomoć, obišle su cijeli svijet. Odgovorni ljudi u tadašnjem svijetu nisu prepoznali šta se dešava. Nisu reagirali. Zlo, velikosrpska agresija kasnije se raširila i na druga područja Hrvatske te cijelu BiH - rekao je Džaferović.

Podsjetio je kako su izvršeni masovni zločini, a sve je kulminiralo genocidom u Srebrenici.

- Ovo je poruka i za cijeli današnji svijet, za današnje trenutke koje proživljavamo u regionu. Treba na vrijeme reagirati i na vrijeme odvraćati zlo - rekao je Džaferović.

Zahvalio je svima koji svake godine učestvuju u maratonu "Vukovar-Srebrenica", odajući poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.