open-navfaktor-logo
search
Koalicije
Džaferović: Vlast trebaju formirati SDA, SDPBiH i DF
Pokušaj formiranja vlasti bez SDA je zapravo borba za budžete, smatra Džaferović
22.11.2018. u 21:08
get url
text

Vlast u BiH bi trebali formirati SDA, SDPBiH i DF, smatra član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Ovu tezu iznio je na tribini održanoj povodom Dana državnosti BiH, koju je organizovala Asocijacija mladih SDA u Općini Novo Sarajevo.

- Za ovu zemlju je najbolje da se formiraju programske parlamentarne većine i da ih formiraju stranke koje imaju kapacitet, odnosno zastupnike u parlamentima na svim nivoima vlasti. Vlast bi trebala biti konzistentna po čitavoj vertikali, od državnog do kantonalnog nivoa. Samo tako možemo provesti ciljeve za koje se zalažemo, kako bi ova zemlja nastavila da ide naprijed, kako bi se provodile reforme koje za cilj imaju da poboljšaju život svih ljudi – istakao je Džaferović, dodajući kako se ovime ne isključuje mogućnost da u vlasti učestvuju i druge stranke.

On je još jednom podsjetio da je SDA stranka pobjednica na ovim izborima, odnosno da je osvojila najviše mandata u zakonodavnim organima vlasti.

- SDA će biti stub oko kojeg će se formirati vlast. Mi na to imamo pravo, jer smo najjača stranka na ovim izborima – dodao je Džaferović.

Pokušaje formiranja vlasti bez SDA, posebno na kantonalnim nivoima nazvao je tehničkim spajanjem, kojem je glavni interes borba za budžete, posebno za budžet Kantona Sarajevo, koji iznosi milijardu KM. Radi se o pokušaju da se izborni gubitnici udruže protiv izbornih pobjednika. Ovakve saveze je nazvao “razrookim“ koalicijama u kojima su stranke članice međusobno ideološki veoma raznolike, pa čak i međusobno posvađane.

- Formiranje vlasti na ovakav način je veoma teško. Možda će i uspjeti da formiraju vlast na ovakav način, ali raspašće se, to je sigurno. Kad SDPBiH nije uspio u vrijeme Alijanse, kada je bio jednak, pa čak i malo jači od SDA, da napravi nešto značajnije, neće uspjeti ni ovi sada – napomenuo je Džaferović.

Ovakva spajanja u koalicije nisu dobra ni za državu ni za njene građane, jer će se izgubiti značajno vrijeme za provođenje neophodnih reformi. Podsjetio je i da je SDA, po broju osvojenih mandata, dvostruko jača od sljedeće stranke po snazi.

SDA grbavici 22.11.2018.
1 od 18
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.