Posebna tema razgovora bio je značaj uspostave Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru, koji će biti otvoren u narednom periodu, na osnovu prijedloga člana Predsjedništva BiH Džaferovića koji je odobrilo Predsjedništvo BiH.

Džaferović je podržao jačanje svih oblika saradnje između Novog Pazara i bosanskohercegovačkih vlasti, bilo da je riječ o ekonomskoj, kulturnoj, obrazovanoj, sportskoj ili drugoj razmjeni i saradnji.

Istaknuo je da su veze između BiH i Sandžaka jako važne, jer bošnjački narod živi i u BiH i na Sandžaku, poštujući činjenicu da su Bosna i Hercegovina i Srbija dvije zasebne države.

Džaferović je kazao da će nastaviti raditi na jačanju saradnje kroz bilateralne odnose između BiH i Srbije, kao i kroz rad s Bošnjačkim nacionalnim vijećem u Novom Pazaru i Uredom za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća.

Osim gradonačelnik Novog Pazara, delegaciju su činili i predsjednica Skupštine grada Amela Šemsović Halilović, član Gradskog vijeća Mirsad Jusufović i direktor Kulturnog centra Husein Memić - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.