open-navfaktor-logo
search
30. godišnjica članstva
Džaferović: Važno naslijeđe UN-a bio je i rad Haškog tribunala u procesuiranju ratnih zločina
Na današnji dan, 22. maja 1992. godine, Bosna i Hercegovina je postala članica Ujedinjenih nacija, a povodom toga oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.
22.05.2022. u 18:50
get url
text
get url
text

Istakao je da podizanje zastave Republike Bosne i Hercegovine sa ljiljanima ispred Zgrade UN-a predstavlja veliki trenutak u historiji naše države

- Činjenica da smo tada kao država ušli u sistem međunarodnog prava, kao ravnopravna članica Ujedinjenih nacija, predstavljala je veliku nadu, ali u godinama koje su uslijedile uslijedila su i velika razočarenja.

Uslijed pasivnosti i nefunkcionalnosti Ujedinjenih nacija, bili smo izloženi brutalnoj vojnoj agresiji, bez mogućnosti da ostvarimo pravo na samoodbranu propisano Poveljom UN-a, zbog nametnutog embarga.

Istovremeno, međunarodne vojne snage u vidu UNPROFOR-a su, uslijed odsustva izvršnog mandata, bile pasivan posmatrač brojnih zločina, a na koncu i genocida u Srebrenici. To su činjenice koje je priznao i sam UN, preuzimajući odgovornost za vlastite greške, a naše pravo i naša obaveza jeste da zauvijek opominjemo i upozoravamo.

Iako je na pomen UN-a ostao gorak ukus, nakon perioda agresije, činjenica da smo stekli članstvo u ovoj najvišoj svjetskoj organizaciji predstavljala je veliko i značajno naslijeđe.

Nakon zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Bosna i Hercegovina je ostala u svojim granicama, koje su međunarodno priznate po trenutku ulaska u UN. Također, samim Dejtonom jasno je naznačeno da Bosna i Hercegovina zadržava članstvo u UN-u, te ga ne mora obnavljati, što je krunski argument protiv svih onih koji pokušavaju dati primat entitetima.

Važno naslijeđe UN-a bio je i rad Haškog tribunala u procesuiranju ratnih zločina, kao i podrška UN-a provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, radu OHR-a i brojnim reformama koje su provedene, što je napretku koji smo ostvarili dalo potreban legalitet i međunarodni legitimitet. Veliki period bio je članstvo Bosne i Hercegovine u Vijeću sigurnosti tokom 2010. i 2011. godine, kada smo se uspješno nosili sa brojnim izazovima. Bosna i Hercegovina je danas, tri decenije poslije, odgovorna članica međunarodne zajednice, koja poštuje međunarodno pravo, doprinosi izgradnji mira i napretku u ostvarenju ljudskih prava.

U ime svih onih koji su svojom žrtvom omogućili nezavisnost Bosne i Hercegovine i odbranu od agresije, moramo nastaviti graditi ovu državu i u budućnosti učiniti je funkcionalnom i modernom državom, članicom NATO i EU, u kojoj će se svaki njen čovjek osjećati ravnopravno na svakom pedlju njene teritorije - navodi Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.