open-navfaktor-logo
search
Zvanična posjeta Turskoj
Džaferović uoči sastanka s Erdoganom: Potpisat ćemo sporazum koji će biti početak gradnje autoputa
Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, na poziv prеdsјеdnikа Rеpublikе Тurskе Recepa Tayyipa Erdoğana, borave danas u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj.
16.03.2021. u 13:59
get url
text

Uoči sastanka sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, uputio je poruku da se radi o jednoj vrlo važnoj i značajnoj posjeti.

- Ovo je prilika da još jedanput potvrdimo i učvrstimo naše izuzetno dobre odnose kako na političkom tako i na ekonomskom i kulturnom planu. Republika Turska je važna država u svijetu i igra važnu i stabilizirajuću ulogu na prostoru Zapadnog Balkana. Ima dobre odnose sa svim državama zapadnog Balkana i to je jako važno - kazao je Džaferović.

Kada je u pitanju ekonomska saradnja, Džaferović je najavio da će danas razgovarati i o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd - Sarajevo, te da će biti potpisan sporazum koji će biti početak realizacije "tog velikog projekta kako za BiH tako i za cijeli region".

- Razgovarat ćemo i o tome kako unaprijediti našu trgovinsku razmjenu, kako je podići na milijardu dolara godišnje. Poznato je da je bih s Republikom Turskom zaključila ugovor o slobodnoj trgovini. Bosni i Hercegovini su od strane Republike Turske date pogodnosti od tog sporazuma kakve nema nijedna država na svijetu. Razgovarat ćemo i o proizvodnim investicijama koje iz Republike Turske treba da stignu u BiH i posebno ćemo se osvrnuti na pitanje borbe protiv pandemije koronavirusa - istakao je Džaferović.

Prema najavama, tokom zvanične posjete planirano je potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Planirano je potpisivanje i Memoranduma o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i Ureda za investiranje Predsjedništva Republike Turske o saradnji na promociji investicija. 

Dodik, Komšić i Džaferović će se tokom zvanične posjete sastati s predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Şentopom.

Članovi Predsjedništva BiH će posjetiti i Anitkabir u Ankari, mauzolej prvog predsjednika i osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Atatürka, gdje će odati počast i položiti cvijeće, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.