Komentarišući sastanak Vijeća za implementaciju mira te odgovarajući na pitanje kada će visoki predstavnik otići iz Bosne i Hercegovine, Džaferović je rekao kako sada visoki predstavnik neće otići, i to se neće desiti sve dok se ne ispune uvjeti pet plus dva.

Na rijeci Drini se ne može ništa graditi bez dozvole BiH 

- Od tih pet uvjeta koje je BiH ispunila, jedan je ispunjen, a drugi koji govori o funkcionalnoj državi ni iz daleka nije ispunjen. Da bi visoki predstavnik otišao, mora se promijeniti Ustav, izbaciti sve mogućnosti blokada i tek tada može da ode i to ne može bez odluke parlamenta. Morat će se ugraditi mehanizmi kako da se država brani, to je zadatak visokog predstavnika, njegov posao - rekao je.

Džaferović se osvrnuo i na pitanje državne imovine.

- Što se tiče imovine, mi još nismo riješili pitanje državne imovine i to mora biti riješeno odlukama Ustavnog suda. Kada su u pitanju hidroelektrane na Drini, sve je to protiv Ustava i protiv toga ćemo se boriti i visoki predstavnik zbog toga ne može da ode. Oni koji zagovaraju da on ode, ponašaju se tako da visoki predstavnik nikad ne ode odavdje - rekao je Džaferović te komentarisao potpisivanje zajedničke izjave o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu reke Drine između premijerke Srbije Ane Brnabić i premijera RS-a Radovana Viškovića, naglasivši kako je to neustavno.

- Imate državni zakon o koncesiji, pa odluku Ustavnog suda koja govori o državnoj imovini, pa o unutrašnjoj plovidbi. Rijeka Drina je međunarodna rijeka i plovna je i to je granična rijeka i nije moguće graditi ništa bez odluka BiH - rekao je član Predsjedništva BiH.

Na pitanje zašto nije tužio kolegu iz Predsjedništva BiH, Džaferović je potcrtao kako se priprema adekvatna pravna procedura.

- Sve je spremno i bit će urađeno kad bude trebalo da bude urađeno. Ne želim da to problematiziram, čut ćete ko će šta da uradi u zaštiti BiH. Pravnu reakciju države pripremamo na ovu situaciju o gradnji hidrocentrala - naglasio je N1.

Sa državom nema trgovine 

Kazao je i da je razgovarao sa ministricom vanjskih poslova BiH o protestnoj noti ka Srbiji te mu je ministrica Bisera Turković kazala da će obavijestiti nadležno ministarstvo u Srbiji da ta izjava između RS-a i Srbije nije u skladu sa Ustavom i da se kane toga jer će to biti podvrgnuto proceduri.

Rekao je i da se prate svi procesi u RS-u, odnosno da postoji tim ljudi koji to prate, a vezano za poljoprivredno zemljište i da je ta apelacija napisana.

- Protiv svakog zakona RS-a koji nije u skladu sa Ustavom BiH bit će podnesena apelacija Ustavnom sudu - naglasio je.

Potcrtao je i da tu nema trgovine, odnosno da sa državom nema trgovine.

Džaferović je u večerašnjoj emisiji kazao kako neće biti kandidat za člana Predsjedništva BiH na općim izborima 2022. godine.

Nije važno šta misli Aljoša Čampara 

Komentirajući izjavu bivšeg stranačkog kolege Aljoša Čampare "da je čuvar fotelje Bakiru Izetbegoviću u Predsjedništvu", Džaferović je rekao: "Nije važno šta misli Aljoša Čampara".

- Ja neću biti kandidat ni za jedno mjesto na koje se dolazi na direktnim izborima. Ja sam s izborom za člana Predsjedništva završio. Za mene je potpuno logično da predsjednik stranke bude kandidat na izborima - rekao je Džaferović.

On je, podsjećamo, na izborima održanim 2018. godine na izborima za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka osvojio najveći broj glasova.