open-navfaktor-logo
search
Šehidska dženaza
Džaferović u Kozarcu: Bez suočavanja sa prošlošću nemoguće je govoriti o nekom normalnom životu
Zločin u dolini Sane po mom dubokom uvjerenju ima sve elemente genocida u Prijedoru, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji prisustvuje kolektivnoj dženazi za 16 prijedorskih žrtava u Kamičanima u Kozarcu, kod Prijedora, javlja Anadolu Agency (AA).
20.07.2022. u 13:04
get url
text
Šefik Džaferović, Prijedor

- Zločin u dolini Sane po mom dubokom uvjerenju ima sve elemente genocida u Prijedoru. Ovdje je ubijeno 3.176 nevinih civila. Moramo nastaviti sa borbom za istinu, sa borbom za pravdu, jer ogroman broj onih koji su učestvovali u izvršenju ovog stravičnog zločina nije došao pred lice pravde i odgovarao - istakao je Džaferović.

Naglasio je da "će nastaviti sa tom borbom i nikada je se neće proći".

- Ono što je također jako bitno i važno je da ćemo se uvijek sjećati žrtava i odavati im poštovanje, prenositi svoja znanja na buduće generacije. I ako u ovom današnjem tužnom danu ima išta što bi moglo da na neki način bude razgaljujuće je činjenica da se donijela odluka da se gradi memorijalni centar ovdje u Kamičanima, koji će trajno svjedočiti o onome što se ovdje dešavalo '90-ih godina prošlog vijeka - izjavio je Džaferović.

Kako je kazao, oni koji su počinili zločine moraju odgovarati.

- Mora doći do suočavanja sa istinom, mora doći do katarze i onda graditi zajednički život i u Bosni i Hercegovini i regionu. Bez suočavanja sa prošlošću, istinom, i bez katarze, teško da možemo govoriti o nekom normalnom životu, zapravo, nemoguće je govoriti o nekom normalnom životu - poručio je Džaferović.

Žrtve koje će danas biti ukopane, srpske agresorske jedinice ubile su u masakrima tokom 1992. i 1993. godine, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni na deset različitih lokacija.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.