open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović: Turski narod 15. jula 2016. godine pokazao da je dovoljno snažan da se odupre silama mraka
Turski narod je 15. jula 2016. godine pokazao da je dovoljno snažan da se odupre silama mraka i nemam nikakve sumnje da će zauvijek tako i ostati, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović povodom 15. jula – Dana demokratije i nacionalnog jedinstva, i šeste godišnjice od pokušaja državnog udara u Republici Turskoj.
15.07.2022. u 14:31
get url
text

- Na današnji dan, ravno prije šest godina, teroristička organizacije FETO pokušala je, nasilno i protiv volje naroda, preuzeti vlast u Republici Turskoj. Pokrenuvši cijelu mrežu, koju je u prethodnim godinama, infiltrirao u institucije, FETO je pokušao preuzeti poluge vlasti i nametnuti svoju volju turskom narodu. Nikada nećemo zaboraviti 251 čovjeka i 2.734 ranjenih u kravom pokušaju državnog udara. Nikada se ne smije zaboraviti da su teroristi okrenuli oružje na turski narod i institucije Republike Turske. Ne smije se zaboraviti da su bombardovali Parlament i pokušali da ubiju predsjednika Erdogana i ostatak državnog vrha, kako bi Turskoj nametnuli okove tiranije - kazao je Džaferović.

Istakao je da ono na što nosioci zavjere nisu računali bio je turski narod.

- Svjestan da sloboda nema cijenu, turski narod je izišao na ulice i goloruk se suprostavio pučistima. Zauvijek treba pamtiti šehide, koji su dali svoje živote, kako bi spasili svoje porodice i svoj narod. Prijatelji se najbolje poznaju u teškim vremenima. Te noći, 15. jula kada su turski narod i država napadnuti, državni vrh Bosne i Hercegovine je prvi reagovao, podržavši legalne vlasti i osudivši pokušaj državnog udara - podsjetio je Džaferović.

Naglasio je da šest godina poslije, trebamo pamtiti lekcije 15. jula.

- Demokratski poredak i sloboda se nikada ne mogu uzeti zdravo za gotovo, jer su prisutne sile mraka, koje su, vođene beskrupuloznom voljom za moć, spremne nametnuti ropstvo narodu. Sloboda će biti sigurna, samo ako je svijest o njenom značaju snažna. Turski narod je 15. jula 2016. godine pokazao da je dovoljno snažan da se odupre silama mraka i nemam nikakve sumnje da će zauvijek tako i ostati - dodao je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.