open-navfaktor-logo
search
Odvratiti zlo
Džaferović: Tražio sam od autoriteta iz NATO-a i EUFOR-a da se pojača vojni angažman u BiH
Tokom boravka u Mostaru povodom obilježavanja Dana nezavisnosti, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović osvrnuo se i na krizu u svijetu, sa naglaskom na rat u Ukrajini i moguću refleksiju na mir na Balkanu, odnosno u Bosni i Hercegovini.
01.03.2022. u 15:11
get url
text

Rekao je kako situacija danas u BiH nije jednostavna, te da je opterećena ozbiljnom političkom krizom.

- Nadam se da sve ovo neće prerasti u sigurnosnu krizu. Ruskom agresijom na Ukrajinu, kriza u Evropi i svijetu dovedena je do usijanja. To moramo imati u vidu i kada je riječ o našoj zemlji. I prije agresije Rusije na Ukrajinu tražio sam da se pojača vojni angažman u Bosni i Hercegovini, te da visoki predstavnik svoj posao radi onako kako to nalaže Dejtonski sporazum - rekao je Džaferović.

Ističe kako prisustvo vojnika iz svijeta, kao i visokog predstavnika nisu običan instrumentalizam, te da je to propisano važnim dokumentom.

- Zato sam, čim je započela kriza, pozvao autoritete iz NATO-a i EUFOR-a da pojačaju svoje snage u Bosni i Hercegovini i tako odvrate zlo i spriječe krize. Bolje je prevenirati, nego kasnije gasiti požar. I drago mi je što je EUFOR pojačao snage, uz želju da to bude i snažnije. Posebno mi je drago što su vojnici raspoređeni tamo gdje se nalaze povratnici, koji su najugroženiji. Uz te aktivnosti, nadam se da ćemo prevazići i političku krizu i da nećemo otići u sigurnosnu, koja nikom ne bi odgovarala. I siguran sam da bi svako ko bi to ovdje proizvodio, završio onako kako su završili i oni koji su to ranije radili. Konačno je vrijeme da destruktivne snage nešto nauče iz historije, jer svi koji su atakovali na Bosnu i Hercegovinu završili su u Haagu i na smetljištu historije - dodao je Džaferović.

Bosni i Hercegovini danas prema njegovim riječima trebaju briga za ljude i ekonomski razvoj.

- Nažalost, i dalje na sceni imamo političare koji su previše umislili i smatraju da ultimativno mogu rješavati stvari u ovoj zemlji. Niko ne može poništiti nivo reformi koji je dosegnut. To je pitanje institucija države Bosne i Hercegovine. Oni koji smatraju suprotno misle samo o sebi ili slijede ideologe koje su u ovoj zemlji već poražene. To je već njihov problem. Mi smo odlučni braniti suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine - poručio je član Predsjedništva BiH.

Upitan za eventualni nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, rekao je kako nema novih informacija, te da se svijet zabavio krizom u Ukrajini.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.