open-navfaktor-logo
search
Pisao ministrici
Džaferović traži kazne zbog skandala sa svinjskim mesom u OSBiH
Zahtijevam od Vas da se hitno utvrdi odgovornost svih učesnika ovog nedopustivog propusta i da se odgovorni najoštrije sankcionišu, naveo je Džaferović
22.11.2018. u 11:23
get url
text

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je dopis ministrici odbrane BiH Marini Pendeš povodom skandala sa podvaljivanjem svinjskog mesa u ishrani vojnicima muslimanima.

U dopisu je navedeno:

Poštovana ministrice Pendeš,

Ministarstvo odbrane BiH jučer je saopćilo da je internom istragom utvrđeno da su "dva dobavljača sa kojima je Ministarstvo odbrane BiH sklopilo ugovore o snabdijevanju konzerviranih obroka sa junećim mesom, te pite sa mesom, izvršili isporuku dijela predmetnih artikala ishrane, u kojima se, a na osnovu laboratorijskih analiza nadležnih zavoda, pored deklarisanih sastojaka, utvrdilo i postojanje svinjskog proteina."

Navedeno je da je ova isporuka hrane izvršena suprotno ugovorima i deklaracijama na proizvodima i da su predmetni artikli distribuirani i pripadnicima Oružanih snaga BiH muslimanima, čime su prekršene odredbe Pravilnika o ishrani u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Zahtijevam od Vas da se hitno utvrdi odgovornost svih učesnika ovog nedopustivog propusta i da se odgovorni najoštrije sankcionišu.

Tražim da se preispitaju sve procedure za nabavku hrane za pripadnike Oružanih snaga BiH i preduzmu sve neophodne mjere kako se ovakvi propusti u procesu nabavke prehrambenih artikala više nikada ne bi ponovili.

Zahtijevam da me zvanično izvijestite o svim preduzetim aktivnostima i izrečenim sankcijama prema odgovornim licima, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.