open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Džaferović: Teška nepravda nanesena Palestini treba da opterećuje cijelo čovječanstvo
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je u Sarajevu komentirajući događanja u Palestini kazao kako je teška nepravda nanesena palestinskom narodu.
14.05.2021. u 14:19
get url
text

On je podsjetio na stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine kada je riječ o državama Palestini i Izraelu, te prokomentirao situaciju da se u jednom dijelu naše zemlje podržava Palestina, a u drugom Izrael.

- Ovo što se danas dešava sa palestinskim narodom, i u prošlosti, je jedna teška nepravda koja treba da opterećuje cijelo čovječanstvo. Palestinsko pitanje treba da se rješava u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti, to je poznato rješenje o državama Izraelu i Palestini. I ovo što se danas dešava je protivno tim rezolucijama, to je udar na te akte koje su usvojile multilateralne organizacije i sva dosadašnja rješenja koja su postignuta, a nisu implementirana - rekao je Džaferović.

Osvrnuo se i na odnos unutar naše zemlje prema palestinskom pitanju.

- Nažalost, u Bosni i Hercegovini je napravljena neka vrsta neprincipijelne podjele, navijačke. Mi svi u Bosni i Hercegovini treba da podržavamo ono što je međunarodni zakon, što je međunarodno pravo. I, ako je neko istakao zastavu Palestine i dao podršku prevednoj borbi palestinskog naroda, onda je to na tragu međunarodnih akata. A oni koji ističu druga obilježja, to je ustvari neka navijačka politika, politika dodvoravanja. Ništa od te politike nema. Mi se svi u BiH trebamo držati principa, a to su zakoni usvojeni u BiH i međunarodni zakoni - naglasio je Džaferović.

On je ponovio stav Predsjedništva BiH vezan za palestinsko pitanje.

- Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je davno utvrdilo svoj stav kada je u pitanju Palestina, ja i govorim stavove koje je utvrdila institucija BiH koja se zove Predsjedništvo, koja je nadležna za to. To su rješenja koja podrazumijevaju dvije države, Državu Palestinu i Državu Izrael, održivo rješenje u skladu sa svim rezolucijama koje su do sada utvrđene od međunarodnih multilateralnih organizacija. To je i moj stav - rekao je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.