Ponedjeljak, 02.08.2021.
Džaferović je predvodio delegaciju SDA

Džaferović: Sulejman Tihić bio je veliki borac za cjelovitu i demokratsku BiH

Reformski procesi koje je rahmetli Sulejman Tihić predvodio prekinuti su neusvajanjem Aprilskog paketa ustavnih reformi

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović boravio je danas u posjeti Bosanskom Šamcu, gdje je polaganjem cvijeća i učenjem dova i tevhida u džamiji Azizija obilježena godišnjica smrti drugog predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

Džaferović je, predvodeći delegaciju SDA koja je prisustvovala obilježavanju, istaknuo da je rahmetli Sulejman Tihić bio veliki borac za cjelovitu i demokratsku BiH.

- U vremenu u kojem je rahmetli Sulejman Tihić bio predsjednik SDA, a naročito u periodu od 2002. do 2006. godine, su izgrađene brojne institucije BiH i provedene najznačajnije reforme od Dejtona do danas. Država je postavljena na tračnice Evropske unije i NATO saveza. Učinio je mnogo na reintegraciji BiH, kako kroz izgradnju državnih institucija, tako i angažmanom u procesu povratka prognanih i raseljenih lica, što će ostati njegovo trajno političko naslijeđe - kazao je Džaferović.

Reformski procesi koje je rahmetli Sulejman Tihić predvodio, dodao je Džaferović, prekinuti su neusvajanjem Aprilskog paketa ustavnih reformi.

- Usko smo sarađivali u tom periodu. On je uložio ogroman angažman kako bi se Aprilski paket usvojio, ali se to, nažalost, nije dogodilo. Time je nanesena velika šteta BiH - izjavio je Džaferović.

Sulejman Tihić je izabran za predsjednika SDA na Kongresu održanom 2001. godine. Tokom političke karijere obnašao je više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH. Nakon duge i teške bolesti preminuo je u Sarajevu 25. septembra 2014. godine, a ukopan je 27. septembra u rodnom Bosanskom Šamcu, saopćeno je iz Press centra SDA.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh