open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Džaferović: Sjećanje na žrtve holokausta obavezuje nas na borbu za odbranu civilizacijskih vrijednosti
Povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pridružio se kampanji #WeRemember koju je inicirao Svjetski jevrejski kongres u svrhu očuvanja sjećanja na žrtve holokausta.
27.01.2022. u 13:57
get url
text

Međunarodni dan sjećanja na holokaust obilježava se u znak sjećanja na 27. januar 1945. godine, kada je oslobođen logor Auschwitz.

- Nikada ne smijemo zaboraviti zastrašujuću industriju smrti koju je organizovao nacistički režim vođen svojim mračnim idejama o rasnoj superiornosti, krvi i tlu. Imena zločinaca i njihova zlodjela trebaju ostati u pamćenju samo zato da nikada više ne bude dopušteno širenje njihovih ideja - počeo je Džeferović.

Dalje dodaje kako niko nema pravo da glorifikuje zločince, niti da poriče istinu o zločinima jer revizionizam je govor mržnje, a ne sloboda govora.

- Glas preživjelih žrtava još nas opominje šta se događa kada se mračna sjena zla nadvije nad čovječanstvom. Sjećanje na ubijenih šest miliona Jevreja strašna je opomena čovječanstvu i podsjetnik šta se događa kada svijet uzmiče i popušta pred režimima koji su, radi svojih političkih ciljeva, spremni vršiti genocid i istrebljenje.

Sjećanje na žrtve holokausta obavezuje nas na borbu protiv antisemitizma i borbu za odbranu civilizacijskih vrijednosti, koje počivaju na fundamentalnom poštovanju ljudskog života i dostojanstva, te slobode i jednakosti svih ljudi - završio je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.