open-navfaktor-logo
search
Susret u Sarajevu
Džaferović se zahvalio Arriji: U ljeto 1993. upozorio međunarodnu zajednicu da je na djelu genocid
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je bivšeg predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija ambasadora Diega Arriju kojem se zahvalio za sve što je uradio za Bosnu i Hercegovinu tokom rata. Arria je tada bio u svojstvu stalnog predstavnika Venecuele u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti UN-a.
07.10.2021. u 18:38
get url
text
Diego Arria i Šefik Džaferović

Džaferović je kazao da je ambasador Arria ispunio svoju ljudsku dužnost, jer je već u ljeto 1993. nakon svoje posjete Srebrenici upozorio međunarodnu zajednicu da je na djelu genocid, ali je izostala pravovremena reakcija.

Naglašeno je da iz perioda 1992-1995. međunarodna zajednica mora izvlačiti lekcije za aktuelne i buduće izazove, imajući u vidu da je na sceni ista prijeteća retorika usmjerena protiv Bosne i Hercegovine.

- Džaferović je poželio dobro zdravlje ambasadoru Arriji i kazao da će zauvijek biti upamćen kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, koji je pritekao u pomoć kada je bilo najteže, saopćeno je iz bh. Predsjedništva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.