open-navfaktor-logo
search
Posjeta Pakistanu
Džaferović se sastao sa privrednicima u Islamabadu
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se danas u Islamabadu sa predstavnicima poslovne zajednice i privrednicima iz Pakistana.  
05.11.2020. u 14:36
get url
text

Delegaciju je predvodio Abdul Razak Dawood, savjetnik pakistanskog premijera Imrana Khana za trgovinu i investicije, a u delegaciji su bili predstavnici Federacije trgovinske i industrijske komore Pakistana, Federacije poslodavaca Pakistana, predstavnici privrednih komora gradova Sialkot i Faisalabad, te privatni poduzetnici.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Pakistana.

Džaferović je naglasio posebnu važnost povećanja trgovinske razmjene dvije zemlje. Istakao je i značaj implementacije dosada potpisanih sporazuma iz ekonomske oblasti, te važnost pripreme ostalih sporazuma koji će omogućiti intenzivniju ekonomsku saradnju.

Predsjedavajući Džaferović je izrazio zadovoljstvo jučerašnjim susretom sa premijerom Pakistana Imranom Khanom, s kojim je, kako je kazao, razgovarao o konkretnim mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje. Bilo je riječi o mogućnostima da Bosna i Hercegovina, između ostalog, izvozi mlijeko u Pakistan, kao i o saradnji u elektroenergetskom sektoru, drvnoj industriji, te drugim oblastima.

Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima Zajedničke komisije o ekonomskim pitanjima, koja će, kako je rečeno, zasjedati u Sarajevu u martu naredne godine. Naglašena je i važnost saradnje privrednih komora Bosne i Hercegovine i Pakistana. Na sastanku je izražena obostrana spremnost za intenzivniju saradnju i snažan interes za povećanje trgovinske razmjene.

U delegaciji, koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, su i Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, Dragoljub Reljić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, i Amir Ibrović, šef Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.