open-navfaktor-logo
search
U Briselu
Džaferović se sastao sa predsjednikom Vlade Španije Sanchezom
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se danas u Briselu sastao sa predsjednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sanchezom.
24.03.2022. u 17:53
get url
text

Kako se navodi u saopćenju iz Predsjedništva BiH, razgovarano je o aktuelnoj krizi u Bosni i Hercegovini izazvanoj unilateralnim postupcima vlasti entiteta Republika Srpska protiv Daytonskog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

Džaferović je kazao da su od najveće važnosti podrška i pojačani angažman NATO saveza i Evropske unije za očuvanje stabilnosti i provedbe mira u Bosni i Hercegovini, te osiguranje napretka.

Rekao je da je potrebno snažno se suprotstaviti retrogradnim snagama koje dovode u pitanje suverenitet Bosne i Hercegovine kroz pokušaje unilateralnog preuzimanja nadležnosti državnih institucija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je podcrtao da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU bilo od izuzetnog značaja za stabilizaciju situacije u Bosni i Hercegovini, te zamolio Vladu Kraljevine Španije za podršku.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da Bosna i Hercegovina ima obavezu da uskladi svoj Ustav i Izborni zakon sa zahtjevima iz presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali da se izbori u Bosni i Hercegovini, kao i u proteklim izbornim ciklusima, moraju održati na temelju važećeg izbornog zakonodavstva, jer je iskazivanje demokratske volje građana temeljni uslov stabilnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se nalazi u posjeti Briselu, gdje će se sutra sastati i sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.