open-navfaktor-logo
search
Projekt IAP
Džaferović se sastao sa Aliyevim: Razgovarali o direktnom snabdijevanju BiH gasom iz Azerbejdžana
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim.
03.11.2021. u 09:08
get url
text

Sagovornici su istaknuli da su odnosi između dvije države izuzetno dobri i prijateljski, sa značajnim prostorom za unapređenje odnosa na polju ekonomske, energetske i kulturne saradnje.

Razgovarano je o projektu Jadransko-jonskog gasovoda (IAP), kojim je predviđeno da se osigura direktno snabdijevanje Bosne i Hercegovine prirodnim gasom iz Azerbejdžana, što je od izuzetnog značaja imajući u vidu narastajuće izazove na evropskom tržištu kada je u pitanju snabdijevanje gasom.

Predsjednik Aliyev je iskazao zahvalnost članu Predsjedništva BiH Džaferoviću na više puta potvrđenoj podršci azerbejdžanskim vlastima u naporima koje poduzimaju na zaštiti teritorijalnog integriteta Azerbejdžana.

Džaferović je čestitao predsjedniku Azerbejdžana na potpisivanju mirovnog sporazuma u vezi s regionom Karabah, te pružio punu podršku reintegraciji teritorije Azerbejdžana.

Razgovarano je izazovima sa kojima se azerbejdžanske vlasti suočavaju kada je u pitanju deminiranje teritorije na području Karabaha, te o podršci koju deminerski timovi iz Bosne i Hercegovine mogu pružiti na ovom planu.

Predsjednik Azerbejdžana je pozvao bosanskohercegovačke kompanije da učestvuju u projektima obnove infrastrukture na području Karabaha, saopćilo je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.