- Pozivam vas da budete oprezni i prilikom informiranja o koronavirusu i mjerama koje se poduzimaju. Koristite isključivo informacije čiji su izvor zvanične institucije i stručne osobe, i koje objavljuju kredibilni mediji - naglasio je Džaferović.

Istakao je da se izbjegavaju senzacionalistički tekstovi i prilozi bez jasno navedenih izvora jer se širenjem lažnih vijesti i glasina stvara panika i dodatno usložnjava cjelokupna situacija.

- Upućujem poziv vladama i instucijama na svim nivoima vlasti da hitno razmotre mjere iz svoje nadležnosti kako bi se ublažio ekonomski udar do kojeg će neminovno doći - rekao je Džaferović.

Dodao je da će odgovornost i poštivanje preporuka stručnih timova i institucija pomoći da se na najbolji način savlada izazov.

- Ne sumnjam da ćemo u tome uspjeti - poručio je Džaferović.

Podsjetio je da je Svjetska zdravstvena organizacija jučer proglasila pandemiju koronavirusa, da se cijeli svijet suočava sa ozbiljnim izazovom, a da broj zaraženih osoba i smrtnih slučajeva prouzrokovanih koronavirusom raste iz sata u sat.

- Koronavirus već je registriran u skoro 120 zemalja. Teško da će i jedan dio naše planete izbjeći posljedice pandemije. I u Bosni i Hercegovini je registrirano 11 osoba zaraženih koronavirusom - naveo je Džaferović.

Istakao je da nadležne institucije države na svim nivoima, kao i medicinske ustanove širom Bosne i Hercegovine, poduzimaju sve neophodne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa.