open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović: Schmidt mora donijeti odluku o finansiranju izbora, NATO će reagovati u slučaju izbijanja sukoba u BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik Christian Schmidt reaguje kada su u pitanju opstrukcije u vezi finansiranja oktobarskih izbora.  
04.06.2022. u 21:10
get url
text

VEZANI TEKST - Reakcije na najave HNS-a: Spremni smo za belaj, blokirat će implementaciju izbora, formiranje domova naroda

- Visoki predstavnik treba da reaguje zbog opstrukcija izbornog procesa koje čini HDZ. Mislim da ne treba čekati usvajanje budžeta, jer sada slijedi parlametnarna rasprava, amandmani, prvo čitanje i drugo čitanje.

Zato sam mišljenja da visoki predstavnik već sada mora donijeti odluku kojom će se osigurati novčana sredstva za Opće izbore. Oni se moraju održati - poručio je Džaferović gostujući na Hayatu.

Istakao je kako put BiH u članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) nikada nije bio upitan.

- Moramo biti oprezni zbog ruskog utjecaja u BiH kako se ne bismo doveli u nezavidnu situaciju. Veliki broj država je svjestan situacije u BiH. Ruski ambasador u BiH svojim izjavama i prijetnjama izražava neprimjereno diplomatsko ponašanje.

NATO put BiH zavisi isključivo od nas i našeg odnosa sa NATO savezom. Sami smo donijeli i donosit ćemo odluke na tom planu. NATO savez je garant mira u BiH na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma - kazao je Džaferović. 

Siguran je da  bi NATO stao na stranu BiH u slučaju eventualne destabilizacije u državi.

VEZANI TEKST - Oštre kritike Američke ambasade: HDZ BiH je licemjeran!

- Utisak koji sam ponio iz nedavne posjete Brisela jeste da bi NATO sigurno reagovao u slučaju izbijanja sukoba u BiH.  To moraju znati svi koji bi da prave nerede i prijete kojekakvim razlazima.

Mislim da smo mnogo bliže NATO-u nego što smo bili 2019. godine. BiH je danas u Akcionom planu za članstvo. Godinu  smo vodili borbu o izradi programa reformi i u tome uspjeli. Formalno gledano, možemo reći da smo bliži NATO savezu. Suštinski odnos BiH i NATO-a je sada naglašeniji, potaknut ruskom agresijom na Ukrajinu – podvukao je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.