Džaferović je u razgovoru za Anadoliju kazao kako se radi se o vrlo korisnom sastanku Evropskog vijeća i država Zapadnog Balkana, koje su aspiratnice za članstvo u Evropskoj uniji. Dodao je kako je riječ o razmjeni mišljenja o stanju svijetu, Evropi, Evropskoj uniji, državama zapadnog Balkana.

Radi se o razmjeni mišljenja o stanju u svijetu, Evropi, Evropskoj uniji, državama zapadnog Balkana. Sasvim sigurno je, kazao je Džaferović, da je to bio jedan vrlo koristan sastanak.

- Ono što je moj osnovni zaključak nakon ovog sastanka je da će u budućnosti biti mnogo čvršća veza između Evropske unije i država zapadnog Balkana sve do momenta dok te države ne postanu članice EU-a. Ta veza će sasvim sigurno biti čvršća, bit će veća posvećenost evropske administracije prema državama zapadnog Balkana, bit će veći fokus na ispunjavanju uvjeta za članstvo - naglasio je Džaferović.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Džaferović je kazao kako je danas zagovarao da se BiH zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom dodijeli kandidatski status.

- Vidjet ćemo kako će se ta stvar odvijati danas i sutra na Evropskom vijeću, ne znam kako će se završiti, ali sasvim sigurno znam da će u budućnosti biti mnogo čvršća i bliža veza između evropske administracije i BiH sve do momenta dok BiH ne postane članica EU-a - kazao je Džaferović.

Dodao je kako je njegov utisak sa današnjeg sastanka da je neupitna evropska perspektiva svih država zapadnog Balkana.