open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović sa turskim ambasadorom o autoputu Sarajevo-Beograd i sporazumu o slobodnoj trgovini
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin razgovarali su o aktivnostima nakon posjete članova Predsjedništva Turskoj i bilateralnog sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, te učešća na Samitu procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i Antalijskom diplomatskom forumu.
29.06.2021. u 15:52
get url
text

Tokom susreta, naglašeno je da Bosna i Hercegovina i Turska imaju izuzetno dobre i prijateljske odnose, što potvrđuju razmjene posjeta na najvišem nivou i intenziviranje ekonomske saradnje.

Tema razgovora bili su idući koraci na realizaciji projekta autoput Sarajevo - Beograd, nakon što je sporazum o izgradnji autoputa usvojen u Predsjedništvu BiH i ratifikovan u Parlamentu Turske, a u skorijem periodu se očekuje i njegova ratifikacija u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U fokusu razgovora bilo je i provođenje sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje koji će stupiti na snagu od prvog augusta.

Razgovarano je i o projektima koje Turska realizira putem Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) u povratničkim sredinama u BiH.

Član Predsjedništva BiH Džaferović kazao je da je podrška Turske Bosni i Hercegovini od esencijalnog značaja, te da Turska predstavlja faktor stabilnosti na Balkanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.