open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo
Džaferović sa pomoćnicom generalnog sekretara UN-a: Iskustvo agresije na BiH treba biti stalna opomena
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio Mirjanu Špoljarić Egger, pomoćnicu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, pomoćnicu administratora UNDP-a i direktoricu Regionalnog ureda UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država.
04.05.2022. u 18:24
get url
text

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na pitanja koja se tiču mandata Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini i regiji.

Džaferović je kazao da su Ujedinjene nacije, uprkos svim nedostacima i slabostima, najbolji multilateralni okvir koji svijet ima, te da ga je potrebno jačati i razvijati, a ne razgrađivati i slabiti.  

Kazao je da podržava nastojanja da se, kroz reforme, sistem Ujedinjenih nacija učini efikasnijim, kako ne bi bio podložan opstrukcijama i blokadama, naročito kada je riječ o suočavanju sa sigurnosnim krizama, poput aktuelne agresije na Ukrajinu, te je dodao da iskustvo agresije na Bosnu i Hercegovinu treba da bude stalna opomena u tom smislu.

Dao je punu podršku projektima UNDP-a u Bosni i Hercegovini, kazavši da su od izuzetnog značaja za sveukupni razvoj bosanskohercegovačkog društva, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.