open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović sa Kofodom: Otvaranje danske ambasade u BiH unaprijedilo bi saradnju dvije zemlje
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je ministra vanjskih poslova Kraljevine Danske Jeppea Kofoda.
06.05.2022. u 15:44
get url
text

Na početku susreta iskazana je dobrodošlica ministru vanjskih poslova Kraljevine Danske i istaknut značaj posjete koja doprinosi poboljšanju bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Danske.

Ove godine se obilježava 30. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Danske, te je rečeno da su bilateralni odnosi dobri i da ima prostora za unapređenje saradnje na ekonomskom, trgovinskom i kulturnom planu. Daljnje bilateralne odnose bi trebalo unapređivati i intenzivnijom razmjenom posjeta, istaknuto je.

Rečeno je da su za dansku ekonomsku saradnju i investiranje u Bosni i Hercegovini prioritetni sektori energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Razgovarano je o potencijalima koje Bosna i Hercegovina ima u razvoju vjetroelektrana, a takvi primjeri ulaganja već postoje.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o potrebi otvaranja ambasade Kraljevine Danske u Bosni i Hercegovini, što bi doprinijelo unapređenju saradnje dvije zemlje.

Razgovarano je i o bosanskohercegovačkoj dijaspori u Danskoj koja broji oko 23.000 građana i koja je dobro organizirana i predstavlja most između dvije zemlje i osnovu za jačanje bilateralnih odnosa.

Teme susreta su bile i aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini, daljnji put ka EU, opći izbori u oktobru ove godine, te situacija u Ukrajini.

Iskazana je podrška Danske Bosni i Hercegovini da bude na agendi prioriteta EU uz ispunjavanje svih uvjeta koje EU postavlja i poštivanje zajedničkih vrijednosti na kojima se temelji, a tiču se ljudskih prava i demokratije.

Sastanku su prisustvovali savjetnica člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Ana Trišić-Babić, te savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Slaven Kovačević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.