open-navfaktor-logo
search
Islamabad
Džaferović sa Khanom: Unaprijediti ekonomsku saradnju između BiH i Pakistana
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i premijer Islamske Republike Pakistan Imran Kahn susreli su se danas u Islamabadu gdje Džaferović boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti.  
04.11.2020. u 14:01
get url
text

Kako su poslije susreta izjavili na pres-konferenciji, saglasni su da je od velikog značaja unaprijediti prijateljske odnose između dvije zemlje posebno u oblasti ekonomije imajući u vidu da trgovinska razmjena na godišnjem nivou iznosi svega 4,5 miliona eura, javlja izvještač Fene iz Islamabada.

Istaknuli su da su mogućnosti za napredak u toj oblasti mnogo veće posebno u namjenskoj industriji, elektroenergetskom sektoru, poljoprivredi, a tu je i ideja o pohađanju diplomatske akademije ljudi iz BiH u Pakistanu.

Kahn je zahvalio Džaferoviću jer je BiH zauzela jedinstven stav kada je u pitanju Kašmir koji je predmet spora između Pakistana i Indije više godina, a Džaferović je podsjetio da se ovo pitanje mora rješavati mirnim putem uz poštovanje ljudskih prava i u skladu s usvojenim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Sagovornici su osudili terorističke napade u Parizu i Beču, ali je Kahn naglasio da osim što postoji obaveza poštovanja slobode govora, također je neophodno voditi računa da se ona ne zloupotrebljava kako se ne bi povrijedili osjećaji drugih naroda.

- Ismijavanje i izrugavanje poslanika Muhammeda uzrokuje veliki bol muslimanima širom svijeta. Takvo nešto nije prihvatljivo i potrebno je imati razumijevanja i za to jer kada se to dogodi onda ovakvih problema neće biti. Važno je prekinuti ciklus nasilja. Sve dok ne postoji poštovanje i dok dolazi do slučajeva izrugavanja, ismijavanja i vrijeđanja bilo koje grupe uslijedit će reakcije, a one će izazvati nove reakcije - pojasnio je Kahn.

Predsjedavajući Džaferović podvukao je da je terorizam svjetsko zlo kojim nije riješen niti jedan problem, već su samo  proizašli novi. Ali je rekao i da su sagovornici na današnjeom sastanku osudili sve veću islamofobiju što je neprihvatljivo kao što je i neprihvatljivo da se vrijeđaju vjerska osjećanja muslimana.

- Iako je ljudska sloboda neograničena ili bi trebala da bude neograničena, ona ima jedno ograničenje, a to je sloboda drugog čovjeka. O tome bi se trebalo voditi računa, svi bismo trebali voditi računa o osjećanjima drugih i graditi jedinstvo u različitosti - podvukao je Džaferović.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina multietnička zemlja i u njoj se gradi jedinstvo društva u različitosti jer su različitosti bogatstvo i ne bi trebale biti razlog za sukobe te je u svemu tome potrebno voditi računa kako se drugi i drugačiji ne bi povrijedio.

Na sastanku su razmijenjena i mišljenja o pandemiji koronavirusa, a Džaferović je pozvao premijera Kahna da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Tokom službene posjete Islamskoj Republici Pakistan, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se i sa ministrom vanjskih poslova Pakistana Makhdoom Shahom Mahmoodom Qureshijem. Razgovarano je o vanjskopolitičkim prioritetima Bosne i Hercegovine, posebno o putu BiH ka Evropskoj uniji.

Bilo je riječi i o situaciji u Kašmiru, a predsjedavajući Džaferović je naglasio da je Predsjedništvo BiH u svojoj izjavi povodom toga istaklo da se svi konflikti trebaju rješavati mirnim putem, uz poštovanje ljudskih prava i u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Istaknuto je zadovoljstvo dobrom saradnjom dvije zemlje na međunarodnom planu i pružanjem međusobne podrške za kandidature u međunarodnim tijelima i organizacijama. U Islamabadu je održana i ceremonija inauguracije Parka prijateljstva Islamske Republike Pakistan i Bosne i Hercegovine, tokom koje je predsjedavajući Džaferović posadio drvo prijateljstva, istakavši kako je ovo još jedan dokaz prijateljskih odnosa dvije zemlje.

Predsjedavajući Džaferović danas je posjetio i čuvenu Feisal džamiju, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Tokom boravka u Islamabadu sastao  se i sa bosanskohercegovačkim građanima koji žive u Islamskoj Republici Pakistan.

U delegaciji, koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, su i Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, Dragoljub Reljić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te Amir Ibrović, šef Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.