open-navfaktor-logo
search
Baku
Džaferović s Aliyevim: Azerbejdžan spreman osigurati gas za BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim.
16.06.2022. u 14:59
get url
text

Kako je saopćeno iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, razgovarano je o bilateralnim odnosima dvije države, za koje je konstatovano da su bratski i prijateljski.

Džaferović je kazao da Azerbejdžanu želi uspjeh u rekonstrukciji i obnovi Karabaha, u implementaciji sporazuma nakon proteklog rata, te u zaštiti svog teritorijalnog integriteta u skladu s međunarodnim pravom. Razgovarano je o unapređenju ekonomske saradnje a posebna tema bila je saradnja u oblasti energetike.

Aliyev je istaknuo da je Azerbejdžan spreman opskrbiti Bosnu i Hercegovinu svim potrebnim količinama gasa, nakon što bude završena izgradnja Jadransko-jonskog gasovoda.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine kazao je da je Bosna i Hercegovina zainteresovana za snabdijevanje gasom iz Azerbejdžana kroz izgradnju priključka na Jadransko-jonski gasovod, te da će o ovome razgovarati i sa zvaničnicima Evropske unije, koja je uključila Zapadni Balkan u svoje strateške planove o diverzifikaciji dotoka energije, odnosno smanjenja zavisnosti od gasa iz samo jednog izvora.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je u posjeti Azerbejdžanu gdje učestvuje na 9. globalnom Baku forumu.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.