Petak, 01.03.2024.

Džaferović razgovarao sa šefovima država i vlada EU: Učinili smo danas sve što smo mogli

Predsjedavajući Predsjedništva BiH danas je učestvovao na samitu EU - Zapadni Balkan, ali je razgovarao i pojedinačno sa šefovima država i vlada članica EU, te zvaničnicima evropskih institucija, tražeći podršku za Bosnu i Hercegovinu.

VEZANI TEKST - Džaferović: Sasvim je sigurno da će veza evropske administracije i BiH biti čvršća i bliža

Džaferović se u Briselu susreo i razgovarao kancelarom njemačke Olafom Scholzom, premijerom Nizozemske Markom Rutteom, austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom, portugalskim premijerom Antoniom Costom, predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, premijerom Španije Pedrom Sačezom, premijerom Češke Petrom Fialom, predsjednikom Evropske narodne stranke Manfredom Weberom.

- Sve je rečeno o tome iz kojih razloga BiH nije ispunila uslove. Sve je rečeno o blokadama evropskih zakona u Domu naroda. Sve je rečeno o geostrateškim i geopolitičkim motivima dodjeljivanja kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji. Mi smo danas učinili sve što smo mogli u Briselu kada je u pitanju BiH. Sada je odluka na šefovima država i vlada članica EU - kazao je Džaferović nakon sastanaka i samita.

Evropsko vijeće će danas i sutra imati sjednicu na kojoj će donijeti odluke o evropskom putu Zapadnog Balkana i BiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh