Istaknuto je to večeras na svečanoj akademiji, upriličenoj u Sarajevu povodom obilježavanja 28. godišnjice ove proslavljene formacije, čiji su pripadnici demonstrirali neviđenu hrabrost i odlučnost u odbrani od agresije na BiH 1992.-1995. godine.

Sudionike skupa pozdravio je i čestitke u povodu obilježavanja godišnjice formiranja Prvog korpusa uputio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, potcrtavajući stratešku ulogu i misiju tog korpusa.

- Da je agresor uspio u svojoj namjeri na samom početku agresije, a naročito 2. maja 1992. godine, sasvim je izgledno da bi se vrlo teško odbranila i država BiH. Svaka jedinica Armije Republike BiH u svakom kraju zemlje imala je neprocjenjivu ulogu, jer svaki borac koji je bio spreman rizikovati svoj život u odbranu domovine zaslužuje najdublje poštovanje. Ipak ne treba ni zaboraviti da je agresor naročito kidisao na Sarajevo, imajući u vidu njegov strateški značaj, te su mu jedinice koje su branile Sarajevo bile trn u oku. - kazao je Džaferović.

Istaknuo je kako se radi o korpusu koji je u najtežim uvjetima odbrane i uz ogromne žrtve branio i čuvao multietničko tkivo BiH i sve građane Sarajeva, bez obzira na etničku ili drugu pripadnost.

- Rat je prestao ali borba za istinu još uvijek traje. Opsada je okončana, ali politička opsada Sarajeva još uvijek uveliko traje - upozorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, naglašavajući riješenost da se istraje u izgradnji Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana i naroda.    

Poručio je i kako slavna i časna odbrana glavnog grada BiH mora biti sačuvana od zaborava, “jer samo zahvaljujući toj borbi Sarajevo je danas slobodan evropski i otvoren grad”.

Čestitke istim povodom uputili su ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica i Nedžad Ajnadžić, jedan od ratnih komandanata Prvog korpusa ARBiH.