open-navfaktor-logo
search
30. godina nezavisnosti
Džaferović: Radimo svaki dan za dobro BiH, budimo zahvalni onima koji su je branili
Pozivam vas da 30. godišnjicu nezavisnosti obilježimo radosno, sa zahvalnošću prema onima koji su je hrabro branili, kao i s ponosom i čvrstom odlučnošću. Sretan nam Dan nezavisnosti, neka vječno živi Bosna i Hercegovina i radimo svaki dan za njeno dobro kazao je u svom obraćanju član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na otvaranju izložbe "Tri decenije nezavisnosti BiH".
28.02.2022. u 15:10
get url
text

Podsjetio je na temelje državnosti i na odbranu od agresije na Bosnu i Hercegovinu.

- Prvog marta 1992. godine proglašena a odmah potom i međunarodno priznata Republika Bosna i Hercegovina nastavila je svoj put kao Bosna i Hercegovina. Ponavljam, ponavljaću i ponavljaćemo ovu činjenicu sve dok je ne shvate svi. A ima ih koje je potrebno educirati o Bosni i Hercegovini, u pravnom, političkom i svakom drugom smislu. Uvijek ćemo biti raspoloženi da o tome govorimo i širimo istinu – kazao je član Predsjedništva Džaferović.

Kazao je da je kriza u BiH ozbiljna.

{$galerijaFotografija}

- Mnogi kažu najozbiljnija od 1995. godine, ne želim je umanjivati. Ali jako je bitno da znamo da ova kriza nije nikakav sukob između etničkih grupa. Ovo je projicirani politički sukob i kriza koju vještački, ali vrlo ozbiljnim sredstvima, proizvode neodgovorni ljudi i politike. Politika samovolje i uvreda, oponašanje autokrata, pokušaj stvaranja bezzakonja i paktiranje s mračnim političkim silama, s civilizacijskim talogom, imaju svoju pozadinu i podršku na od ranije poznatim adresama. Te destruktivne snage ne mogu pobijediti i bit će zaustavljene. Osim toga, okolnosti su se značajno promijenile u korist cjelovite, funkcionalne i efikasne države Bosne i Hercegovine. Ono što nije prošlo 1992. godine, nije prošlo ni 1995., neće ni 2022. godine. Mi nikada nismo imali dileme, ovog puta nema ih ni međunarodna zajednica. To se vidi iz izjava svih relevantnih političkih ličnosti, ali i u izvještavanju relevantnih međunarodnih medija o BiH – naveo je Džaferović.

Istakao je da mi kao mala država ne možemo u potpunosti utjecati na složene i spore mehanizme međunarodne zajednice, kao ni na globalna kretanja.

- Ali smo bili budni, oprezni, proaktivni i blagovremeno razotkrili prijeteće scenarije za BiH i njihove nalogodavce. I idemo dalje, uz Božju pomoć, u ostvarenju ideala slobode, demokratije i prosperiteta za sve. U Bosni i Hercegovini ničeg nije previše, ali jeste i može biti dovoljno za siguran i prosperitetan život svih njenih građana. Vjetrovi promjena ponovo pušu, napunit ćemo njima svoja jedra i zaploviti snažno – zaključio je Džaferović.

Memorijalni centar Kovači, Šefik Džaferović, Dan Nezavisnosti, 28.02.2022.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.