open-navfaktor-logo
search
Nakon dva sastanka
Džaferović protiv asimetričnih rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu, nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthewom Palmerom i direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, da je jako bitno da postoji sinhronizirano djelovanje između SAD-a i EU-a kada je riječ o reformama u BiH.
05.07.2021. u 15:30
get url
text

- Imao sam dva sastanka sa našim gostima. U kontekstu izborne reforme jasno sam kazao da bilo kakva asimetrična rješenja kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH nisu prihvatljiva i rekao bih da su opasna – izjavio je Džaferović. 

Prema njegovim riječima, teza o asimetričnom izboru je opasna za BiH jer ne uvodi sva tri člana Predsjedništava istovremeno u funkciju i o tome ne treba ni razgovarati. 

- Jako je važno da djeluje Interresorna radna grupa i da se u nju uključe članovi CIK-a BiH zbog mnogo razloga, prije svega zbog integriteta samog izbornog procesa i kako bi izborna volja građana na pravi način bila pretočena u izborni rezultat - dodao je Džaferović.  

Naveo je da je jako važno i da bude uključena Venecijanske komisija i svi autoriteti kada je u pitanju međunarodna pomoć jer, kako je dodao, želimo da imamo rješenje koje je u skladu s odlukama Evropskog suda za ljudska prava.

 - Nakon toga su se pojavili dodatni politički zahtjevi HDZ-a koji sigurno ne bi izdržali test Evropskog suda za ljudska prava. Mi imamo problem funkcioniranja Doma naroda Parlamenta FBiH jer se to pokazalo kao ozbiljna kočnica u funkcioniranju entiteta Federacija BiH. Jedna politička stranka ima ključ kojim može da zaključa proces kao što je izbor Vlade FBiH. Zato govorimo o simetričnim rješenjima kada je pitanju Doma naroda Federacije i Vijeće naroda RS-a - naglasio je Džaferović dodajući da treba da se ukloni jedna sistemska diskriminacija koja postoji u vezi s Vijećem naroda RS-a.

Džaferović je naglasio da niko ne treba da politizira pitanje Izbornog zakona, te da sve političke stranke moraju dati sve od sebe, bez obzira na to jesu li pozicija ili opozicija.

Na drugom sastanku na kojem su sa zvaničnicima SAD-a i Evropske unije bili svi članovi Predsjedništva BiH, kako je dodao, više se razgovaralo o reformama i evropskom putu.

Džaferović je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da nam međunarodna zajednica treba pomoći do demokratskih rješenja, do rješenja koja za ovakve situacije predviđa civilizirani svijet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.