Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je u Sarajevu, pred početak konstituirajuće sjednice Glavnog odbora SDA, komentarisao trenutnu političku situaciju u zemlji, kao i oštre reakcije na programsku deklaraciju SDA.

Govoreći o neformiranju vlasti, naglasio je da je vlast što se tiče SDA mogla biti uspostavljena već dva ili tri mjeseca nakon općih izbora.

-Mi smo otprilike tada već mogli vidjeti konture parlamentarne većine na državnom nivou. Problem je u nespremnosti pojedinih, prije svega Milorada Dodika i njegove stranke da poštuju principe vladavine prava. Taj princip se mora poštovati - kategoričan je Džaferović.

Kazao je da nije bilo potrebe za burnim reakcijama na programsku deklaraciju SDA.

-Programska deklaracija SDA je vizija koju mi promoviramo na nekoliko kongresa SDA i jasno kažemo da je to naš pogled na BiH, koji se ne može realizirati ukoliko nema saglasnosti svih i ukoliko nema dvotrećinske većine u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i odgovarajuće većine u Domu naroda. Mi ne dogovaramo ništa unilateralno, to je vizija. Mislimo da bi BiH tako uređena bila najfunkcionalnija, najbolja za sve nas. Ali, ukoliko nema saglasnosti, onda imamo rješenja koja imamo sada. Mislim da je to zloupotrijebljeno od političkih snaga koje zaista žele da prave problem. A problem nastaje onda kada neko počne zagovarati povredu integriteta i suvereniteta BiH. Deklaracija nije suštinski utjecala na situaciju u BiH - rekao je Džaferović.

Osvrnuo se i na trilateralni sastanak koji će uskoro biti održan u Beogradu.

- Bit će to trilateralni sastanak između Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Naravno da ćemo tamo razgovarati o zajedničkim pitanjima koja su vezana za sve tri zemlje, a to je prije svega migranstska kriza. Govorit ćemo o odnosima u regionu, o zajedničkim infrastrukturnim projektima, izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd. Naravno da ćemo govoriti i o bilateralnim odnosima između svih ovih zemalja, pa i Bosne i Hercegovine i Srbije - rekao je Džaferović.

Ostatak izjave možete pogledati u videu.