Genocid u Srebrenici

Džaferović: Presuda suda u Holandiji je sramno kalkuliranje

Objavljeno: 19.07.2019. u 17:45

Odao je priznanje majkama Srebrenice i udruženjima porodica žrtava na istrajavanju u potrazi za istinom i pravdom

Šefik Džaferović

FOTO: AA

Presuda Vrhovnog suda Holandije o suodgovornosti ove države u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici predstavlja sramno kalkuliranje sa procentom odgovornosti i brojem žrtava za koje su krivi holandski vojnici, saopćio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

-Holandski vojnici su bili odgovorni ali i dužni da štite sve stanovnike "Zaštićene zone UN Srebrenica" i za to su imali mandat Ujedinjenih nacija. Prema tome, suodgovorni su i za sve žrtve, a ne samo za 350 njih koje su protjerali iz svog kampa i predali u ruke Mladićevim i Karadžićevim koljačima. Ta odgovornost je potpuna i ne može se izražavati u procentima - naveo je Džaferović.

Odao je priznanje majkama Srebrenice i udruženjima porodica žrtava na istrajavanju u potrazi za istinom i pravdom.

-S pozicije člana Predsjedništva BiH ću nastaviti da im pružam svaki vid podrške, pa tako i za nastavak procesa pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu - zaključio je, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije