open-navfaktor-logo
search
Složena situacija u regionu
Džaferović: Poštovati Dejtonski mirovni sporazum i odmah prestati sa blokadom institucija BiH
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je danas da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum i da se odmah prekine blokada institucija Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).
27.11.2021. u 18:54
get url
text
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

On je u izjavi za AA kazao da situacija u BiH i regionu složena i komplikovana, ali da budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana mora biti članstvo u EU.

- Imamo složenu i komplikovanu situaciju u BiH, ali i u cijelom regionu. Potrebno je raditi na smirivanju takvog stanja. Kada je BiH u pitanju, to znači poštovati Dejtonski mirovni sporazum, prekinuti sa blokadom institucija BiH i kroz institucije razgovarati o svim tim pitanjima. Krajnje je vrijeme da se prestane sa negativnom retorikom, to samo po sebi proizvodi krizu - kazao je Džaferović.

VEZANI TEKST - Džaferović: Nekorektan je odnos međunarodne zajednice prema BiH, nije djelovala kako je trebala

Istakao je da BiH na neki način već trpi štetu, kako zbog blokade institucija, tako i zbog umanjivanja privredne aktivnosti, koja dolazi sa tom nestabilnom političkom situacijom.

- Ono što je potrebno da uradimo svi, jeste da se odmah prestane sa blokadom institucija BiH. Budućnost svih država Zapadnog Balkana je u EU, tu nema dileme. Pozvao sam EU da prema svim državama Zapadnog Balkana ima brižljiviji odnos. Ukoliko bude takvog odnosa, onda ni malo ne sumnjam da će to članstvo u EU doći za sve države Zapadnog Balkana - kazao je Džaferović, koji je danas u Podgorici učestvovao na Balkanskom integracionom forumu, gdje se govorilo o perspektivi Zapadnog Balkana i članstva država regiona u EU-u.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.