open-navfaktor-logo
search
Ništavan memorandum
Džaferović: Postavljanje gasovodnih cijevi preko granice BiH povreda teritorijalnog integriteta
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Banjoj Luci da je postavljanje cijevi za gasifikaciju rafinerije u Bosanskom Brodu bez dozvole Bosne i Hercegovine akt koji je protivan međunarodnom pravu i pravu BiH.
26.03.2021. u 13:55
get url
text

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Džaferović je rekao da memorandum koji je potpisan 2017. ništavan jer ga nije odobrilo Vijeće ministara BiH, Parlamentarna skupština BiH ni Predsjedništvo BiH.

- Ako su cijevi postavljene preko granice to predstavlja povredu teritorijalnog integriteta BiH i to je vrlo ozbiljno pitanje za Graničnu policiju, SIPA-u i za Tužilaštvo BiH - istakao je Džaferović.

Dodao je da svi koji su učestvovali u tome trebaju snositi odgovornost jer takav projekt mora imati odobrenje institucija BiH.

Džaferović je poručio da je siguran da državne institucije nisu dale odobrenje, te da se tu radi o samovlašću i zloupotrebi za koju će odgovarati i neki iz BiH i neki iz drugih država.

On je također danas u Banjoj Luci izjavio da misli da javnost zna ko je najodgovorniji za probleme s nabavkom vakcina protiv koronavirusa, navodeći da su to Vijeće ministara BiH i nadležno ministarstvo, piše Anadolija.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li bi Fadil Novalić, premijer FBiH, trebalo da podnese ostavku zbog neuspjeha u nabavci vakcina, Džaferović je naveo:

- Pitanje nabavke vakcina je pitanje svih nas u BiH i bilo bi nepošteno to samo svaljivati na leđa gospodina Novalića, tu je prvo državni nivo, Vijeće ministara koje je trebalo na vrijeme da prepozna opasnost koja nam prijeti zatajivanjem COVAX mehanizma i da se onda krene u direktne nabavke vakcina.

Istakao je da je na njegovu inicijativu 25. februara održan sastanak članova Predsjedništva BiH sa entitetskim premijerima na kojem je kazano da se krene u direktne nabavke vakcina.

- Učinit ćemo sve da BiH što prije dođe do potrebnog broja vakcina kako bi krenula masovna imunizacija stanovništva. Odgovornost nosimo svi, ne samo gospodin Novalić i mislim da je nepošteno to samo njemu svaljivati na pleća i samo od njega tražiti odgovornost - kazao je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.