open-navfaktor-logo
search
Opći izbori u BiH
Džaferović poručio predsjednici Hrvatske: Prestanite se miješati u unutarnja pitanja BiH
Izbor političkih predstavnika u BiH neće biti određen voljom ni Kolinde Grabar-Kitarović, ni bilo kojeg drugog međunarodnog zvaničnika, već isključivo voljom građana BiH koji će 7. oktobra izaći na birališta, kazao je Džaferović
26.09.2018. u 10:21
get url
text

Kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović oglasio se povodom sastanka predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova na temu predstojećih Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

– Kolinda Grabar-Kitarović ponovo gubi vrijeme i diplomatski kredibilitet Republike Hrvatske delegiranjem unutarnjih pitanja BiH na dnevni red sastanaka sa međunarodnim zvaničnicima, a naročito lobiranjem za partikularne političke interese u vezi s izbornim zakonodavstvom. BiH je nezavisna i suverena država te kao takva samostalno donosi odluke koje se odnose na unutarnja pitanja. Status Republike Hrvatske kao strane u Dejtonskom mirovnom sporazumu ne daje njenim političkim zvaničnicima mogućnost i pravo da utječu na donošenje i sadržaj tih odluka. Zato, neka se konačno prestanu miješati u unutarnja pitanja BiH.

Izbor političkih predstavnika u BiH neće biti određen voljom ni Kolinde Grabar-Kitarović, ni bilo kojeg drugog međunarodnog zvaničnika, već isključivo voljom građana BiH koji će 7. oktobra izaći na birališta.

- BiH je na putu da postane članica Evropske unije te se sve buduće korekcije izbornog zakonodavstva i Ustava BiH moraju odvijati u okvirima evropskih demokratskih standarda i presuda Evropskog suda za ljudska prava. Svaki korak koji bi značio prelazak tih okvira, uvođenjem dodatnih podjela po etničkoj osnovi i oduzimanjem prava građanima da biraju i budu birani, nedopustiv je. Stoga od svih partnera BiH na evropskom putu očekujemo, prije svega, podršku u pronalaženju rješenja koja u potpunosti odgovaraju vrijednostima na kojima je utemeljena Evropska unija, poput ljudskih prava, nediskriminacije i jednakog biračkog prava - naveo je Džaferović, saopćeno je iz Press službe SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.