open-navfaktor-logo
search
Podrivanje Dejtona
Džaferović: Političko djelovanje u RS-u vodi zapravo ka ukidanju tog entiteta
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, komentirajući aktuelno ponašanje vlasti Republike Srpske (RS), odgovorio je danas da su to aktivnosti koje zapravo vode ka ukidanju RS-a.
05.05.2021. u 15:24
get url
text

- Ovo šta rade, vodi ka tome - naveo je povodom aktivnosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske i inicijative u kojoj se navodi i mogućnost srpskog naroda za samoopredjeljenje ako iz Federacije ne udovolje pozivu na razgovore o mogućim rješenjima za BiH.

Džaferović ističe da političko djelovanje manjeg bh. entiteta ustvari podriva Dejtonski mirovni sporazum kao ugovor kojim je entitet i nastao, a da Bosna i Hercegovina, država s vijekovnom historijom, postoji od mnogo ranije te bi postojala i bez Dejtona za razliku od entiteta.

Zastupnicima u Narodnoj skupštini Republici Srpskoj Džaferović poručuje da „ne traže hljeba nad pogačom“, urazume se radi izgradnje Bosne i Hercegovine kako je u Dejtonu i predviđeno, radi osiguravanja ravnopravnosti svakome na svakom pedlju zemlje, jačanja ekonomije i društvenih reformi te željenog puta ka Evropskoj uniji.

- Sve je to u interesu i onih koje zastupaju članovi Narodne skupštine Republike Srpske - poručio je.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, zamoljen također da prokomentira aktuelna djelovanja predstavnika vlasti iz Republike Srpske, okarakterizirao je Milorada Dodika kao čovjeka koji političku bahatost i jačinu demonstrira samo u lokalnim okvirima, dok se drastično drukčije, suprotno, ponaša pred jakim partnerima, iz Washingtona, primjerice, pa i iz Brisela.

Komšić je Dodikovo političko djelovanje uporedio s ponašanjem 'zločestog inteligentnog djeteta' koje zna dozirati ophođenje u zavisnosti od toga pred kim ga demonstrira.

Komšića začuđuje, dodao je, što punoljetni - a to bi trebalo da znači i pametni ljudi, rade nešto za šta unaprijed znaju da je nemoguće.

U tom kontekstu, a zarad 'izborne predkampanje', on tumači i aktuelna dešavanja u RS-u odnosno Narodnoj skupštini tog entiteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.