- Ovo šta rade, vodi ka tome - naveo je povodom aktivnosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske i inicijative u kojoj se navodi i mogućnost srpskog naroda za samoopredjeljenje ako iz Federacije ne udovolje pozivu na razgovore o mogućim rješenjima za BiH.

Džaferović ističe da političko djelovanje manjeg bh. entiteta ustvari podriva Dejtonski mirovni sporazum kao ugovor kojim je entitet i nastao, a da Bosna i Hercegovina, država s vijekovnom historijom, postoji od mnogo ranije te bi postojala i bez Dejtona za razliku od entiteta.

Zastupnicima u Narodnoj skupštini Republici Srpskoj Džaferović poručuje da „ne traže hljeba nad pogačom“, urazume se radi izgradnje Bosne i Hercegovine kako je u Dejtonu i predviđeno, radi osiguravanja ravnopravnosti svakome na svakom pedlju zemlje, jačanja ekonomije i društvenih reformi te željenog puta ka Evropskoj uniji.

- Sve je to u interesu i onih koje zastupaju članovi Narodne skupštine Republike Srpske - poručio je.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, zamoljen također da prokomentira aktuelna djelovanja predstavnika vlasti iz Republike Srpske, okarakterizirao je Milorada Dodika kao čovjeka koji političku bahatost i jačinu demonstrira samo u lokalnim okvirima, dok se drastično drukčije, suprotno, ponaša pred jakim partnerima, iz Washingtona, primjerice, pa i iz Brisela.

Komšić je Dodikovo političko djelovanje uporedio s ponašanjem 'zločestog inteligentnog djeteta' koje zna dozirati ophođenje u zavisnosti od toga pred kim ga demonstrira.

Komšića začuđuje, dodao je, što punoljetni - a to bi trebalo da znači i pametni ljudi, rade nešto za šta unaprijed znaju da je nemoguće.

U tom kontekstu, a zarad 'izborne predkampanje', on tumači i aktuelna dešavanja u RS-u odnosno Narodnoj skupštini tog entiteta.